ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Εθνική και Alpha Bank

Που οφείλονται τα ...υπερκέρδη

Κέρδη 1,14 δισ. ευρώ και 267 εκατ. ευρώ παρουσίασαν για το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank αντίστοιχα. Κλειδί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Τις παλιές καλές ημέρες θύμισαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank που δημοσιεύτηκαν χθες. Και οι δυο τράπεζες παρουσίασαν αισθητά βελτιωμένη εικόνα με αύξηση λειτουργικών εσόδων, μείωση δαπανών, ισχυροποίηση κεφαλαιακής βάσης και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν τα κέρδη 1,14 και 267 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν η Εθνική και η Alpha αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι δυο τράπεζες ήταν σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η υψηλή κερδοφορία μπορεί να θυμίζει κάπως τις παλιές καλές ημέρες, πριν την κρίση που οδήγησε τον κλάδο στα τάρταρα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όπως εξηγούν αναλυτές στο Matrix24 η κερδοφορία δεν οφείλεται σε πραγματικά κέρδη από την δραστηριότητα των τραπεζών αλλά στην αναγνώρισε ως έσοδο της αναβαλλόμενης φορολογίας. Η Εθνική αναγνώρισε περίπου 970 δις. ευρώ ενώ η Alpha Bank 422 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια χωρίς το φορολογικό μπόνους που έχει δοθεί στις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα θα παρουσίαζε στο εξάμηνο κέρδη περίπου 170 εκατ. ευρώ ενώ η Alpha Bank θα παρουσίαζε ζημιές 155 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα δηλαδή το αθροιστικό αποτέλεσμα των δυο τραπεζών είναι μηδενικό.

Υπενθυμίζεται ότι το φορολογικό μπόνους, μέσω της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου, δόθηκε στις τράπεζες ως ένα αντιστάθμισμα για να καλυφθεί ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στον κλάδο η «εθελοντική» συμμετοχή του στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το PSI. Ωστόσο η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου έχει και μια άλλη διάσταση, πολύ κρίσιμη για τις τράπεζες: η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενόψει του stress test της ΕΚΤ. Με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, ως υποχρέωση του δημοσίου προς τις τράπεζες, οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακής τους βάση κατά περίπου 2,5 δις. ευρώ που τις καθιστά σημαντικά ανθεκτικότερες εν όψει του stress test.

Σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο όμιλος Πειραιώς και η Eurobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι δυο τράπεζες θα παρουσιάσουν αύξηση λειτουργικών κερδών, μείωση δαπανών ενώ αξιοσημείωτη θα είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα σημαντικά ενισχυμένη θα είναι η κεφαλαιακή τους βάση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.