ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Για το σκάνδαλο των πολυτελών αυθαιρέτων στις Κυκλάδες

Προφυλακίστηκε πρώην διευθυντής Πολεοδομίας

Στις φυλακές της Χίου οδηγήθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή, ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου Δημήτρης Μπουντούρης με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η σύζυγός του, ενώ εντός του μήνα θα κληθεί στον ανακριτή για κατάθεση και ο πρώην υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου Κυριάκος Δικτυόπουλος. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί πέρυσι σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή για άλλη υπόθεση (χρέη προς το Δημόσιο).

Ο Δημήτρης Μπουντούρης, ο οποίος από το 2010 είχε τεθεί σε αργία από την υπηρεσία για την υπόθεση, κλήθηκε και πάλι να καταθέσει στον ανακριτή, στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης. Όπως γράφει η «Καθημερινή», παρότι είχε απαλλαγεί από την κατηγορία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, τελικά η εξέλιξη της υπόθεσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον πρώην διευθυντή, η προφυλάκιση του οποίου προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία, μολονότι το σκάνδαλο απασχολούσε χρόνια την κοινή γνώμη.

Στην Πολεοδομία Σύρου είχε στηθεί ένα κύκλωμα γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων στις Κυκλάδες. Όπως είχε αποδείξει η εισαγγελική έρευνα, ο επί σειράν ετών διευθυντής και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας «παρέλειπαν» -με το αζημίωτο- να εισπράξουν πρόστιμα, από το 2005-2009, αξίας συνολικά άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι προσωπικοί λογαριασμοί τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι». Εκεί είχαν βρεθεί πληθώρα καταθέσεων από μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες, ξενοδόχους, αλλά και από τον Δήμο Μυκόνου.

Οι διώξεις

Για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί ο πρώην διευθυντής Δημήτρης Μπουντούρης, ο πρώην υποδιευθυντής Κυριάκος Δικτυόπουλος, ο πρώην νομάρχης Κυκλάδων και ο πρώην αντινομάρχης επί πολεοδομικών. Σε βάρος των τεσσάρων είχαν ασκηθεί το 2010 διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ στους δύο πρώτους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Οι κατηγορίες που διερευνούσαν οι αρχές ήταν δύο: 1. Απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τους δύο της Πολεοδομίας (καθώς παρέλειψαν να αποστείλουν στις εφορίες 20 εκατ. ευρώ προστίμων για είσπραξη) και η απλή συνέργεια στους δύο αιρετούς.Και οι τέσσερις στη συνέχεια απαλλάχτηκαν από αυτή την κατηγορία. 2. Παθητική δωροδοκία και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος για διευθυντή και υποδιευθυντή (καθώς διακινήθηκαν ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά από τους συνολικά 41 προσωπικούς λογαριασμούς τους). Τον επόμενο χρόνο (Νοέμβριος 2011), με εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, είχε οριστεί εφέτης ανακριτής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.