ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο α' εξάμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,797 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, κατά το α' εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ. Διαβάστε το μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (Ιούνιος).

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α' εξάμηνο 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι το πρωτογενές έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 1,9 δισ. ευρώ (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τον Ιούνιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 5,241 δισ. ευρώ έναντι 5,148 δισ. ευρώ τον Μάιο. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουνίου ποσό 4,575 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα (έναντι 4,599 δισ. ευρώ το Μάιο) ενώ 666 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ( έναντι 549 εκατ. ευρώ του Μαΐου).

Από τις οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα 254 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη των υπουργείων, τα 2,966 δισ. ευρώ υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, 388 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 790 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων και 177 εκατ. ευρώ των Λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, «... η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή "κοινωνικού μερίσματος". Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή “μερίσματος” ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά».

Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, «πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια».

Δείτε το μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού εδώ: ΔΕΛΤΙΟ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.