ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία

Ψάχνουν νέο όνομα για το χωριό που λέγεται...«θάνατος στους Εβραίους»!

Στη Γαλλία υπάρχει κοινότητα η οποία αποκαλείται «Λα-μορ-ο-Ζουίφ», δηλαδή «Θάνατος στους Εβραίους» και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο του Κουρτεμό να αλλάξει η ονομασία και στην επόμενη συνεδρίασή του το αυτοδιοικητικό όργανο θα συζητήσει το σχετικό αίτημα για την κοινότητα που ανήκει στην περιφέρειά του.

«Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στις αρχές Σεπτεμβρίου»  και θα βρούμε «ένα καινούριο όνομα για την κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερζ Μοντάν ο αντιδήμαρχος της πόλης, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα La Republique du Centre.

Η ονομασία «Θάνατος στους Εβραίους» υπάρχει από τον 11ο αιώνα και με αυτήν έχει καταχωρηθεί το χωριό στο κτηματολόγιο. Όμως, σύμφωνα με τον Μοντάν, από το 1992 η διεύθυνση των λιγοστών σπιτιών του έχει αλλάξει, τουλάχιστον στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε «οδός Λουζουέ».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ εξέφρασε την «έκπληξή του» για το γεγονός ότι το επίσημο όνομα της κοινότητας είναι «Θάνατος στους Εβραίους».

Το 1992 το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και υπέρ της Φιλίας των Λαών (Mrap) είχε απευθυνθεί με το ίδιο αίτημα στον τότε δήμαρχο του Κουρτεμό, στις νομαρχιακές αρχές και στον υπουργό Εσωτερικών.

Τον Μάιο, οι κάτοικοι ενός ισπανικού χωριού του Μπουργκός που ονομαζόταν «Κάστρο Σκοτώστε τους Εβραίους» ενέκριναν με δημοψήφισμα τη μετονομασία του σε «Λόφος των Εβραίων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.