ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τασούλα στο Mega

Συνεχίζεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να κάνουν καθημερινά σημαντικά βήματα προς το εσωτερικό του αρχαίου τάφου.

Όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά το μυστήριο λύνεται και το κουβάρι ξετυλίγεται. Μιλώντας στο MEGA ο κ. Τασούλας δήλωσε:

«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνιας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του, σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του περισσότερο από ο, τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ανασκαφές, ανέφερε ότι προχωρούν κανονικά, ότι ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και ότι στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες ή οι «γεύσεις».

Εν τω μεταξύ με χθεσινές δηλώσεις της η κα. Περιστέρη εξέφρασε την πεποίθηση της ότι «ο τάφος στην Αμφίπολη δεν έχει συληθεί».

Η αρχαιολόγος μίλησε -για πρώτη φορά από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά-, σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε την είσοδο της ανασκαφής και ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.

«Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», τόνισε. «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».

Σε ερώτηση εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».

Εν αναμονή λοιπόν της μεγάλης αποκάλυψης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.