ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι success story

«Success story» χαρακτηρίζει τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και υποστηρίζει ότι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση αυτή τη στιγμή,από ό,τι πίστευαν όλοι παλιότερα.

«Οι χώρες που βρίσκονται στην "ομπρέλα" διάσωσης έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο. Αυτό εξελίχθηκε σε ένα sucess story! Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγο καιρό. Για προβλήματα στην Κύπρο γίνεται πλέον ελάχιστος λόγος. Η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Και ο ΟΟΣΑ θεωρεί τώρα τις χώρες που βοηθήσαμε ως πρωτοπόρους στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των προϋπολογισμών στις χώρες που τέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σχετικά με την «πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός δηλώνει: «Ασφαλώς αυτές οι δηλώσεις δεν με χαροποίησαν. Αλλά αυτά είναι διαμάχες εσωτερικής πολιτικής στη Γαλλία. Στο μεταξύ υπήρξαν οι σωστές συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περί χαλάρωσης της πολιτικής περικοπών και ενίσχυσης αυτής των επενδύσεων, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι ερμηνεύθηκαν υπερβολικά και επισημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι. «Βασικά ισχύει ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών. Αυτοί είναι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική. Σε αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το σχόλιό μου».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτάται ακόμη εάν χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, για να απαντήσει τονίζοντας ότι «στη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση η Ευρώπη είναι ήδη πολύ πιο προχωρημένη από ό,τι πχ στην πολιτική ασφάλειας- έχουμε έναν επίτροπο για τη Νομισματική Πολιτική και αυτό αρκεί» και να προσθέσει: «Σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συνόδους -στην G-20 ή στο ΔΝΤ- η ΕΕ εκπροσωπείται και έχει δική της φωνή. Καθοριστικό είναι να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από την κρίση: Στέρεα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις κρίσεις παγκοσμίως, ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά στα οικονομικά στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι ως τώρα δεν έχουν σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.