ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο

Την αποπληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6-8 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο φόρος ακινήτων φοβίζει την κυβέρνηση η οποία δεν προχωρά κανέναν πολιτικό προγραμματισμό εάν δεν λυθεί τόσο το θέμα των λαθών με τα τεράστια εκκαθαριστικά σημειώματα όσο και η επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων.

Μάλιστα χθες αξωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εστάλη από την κυβέρνηση ερώτημα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή σχετικά με το εάν ο φετινός ΕΝΦΙΑ μπορεί να εισπράττεται και μετά το Δεκέμβριο, ενδεχομένως και μετά το Φεβρουάριο. Υπό την προϋπόθεση όμως τα έσοδα να μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», σημείωσε χθες χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η σχετική απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να δοθεί εγγράφως. Κάτι που προφανώς κρίνεται απαραίτητο ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα που ήδη έχει προκαλέσει προβληματισμό στους πιστωτές της χώρας . Πάντως στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός και για την εισπραξιμότητα του φόρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα 3,5 δις. Ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε 6,1 εκατ. φορολογούμενους, υπολογίζεται ότι θα χαθούν μετά τις διορθώσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πληρώσουν τον φόρο 8 στους 10 υπόχρεους τότε θα εισέλθουν στα ταμεία του δημοσίου περί τα 2,4 δις. Ευρώ δηλαδή 250 εκατ. ευρώ λιγότερα από το ποσό που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα

Σημειώνεται ότι ο ηδη ο προγραμματισμός για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ έχει ανατραπεί, αφού η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου δηλαδή δύο μήνες αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.