ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο έκτακτο συμβούλιο η απόφαση

Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει ο Γιούνκερ τους νέους επιτρόπους

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα, θα αποφασίσει για τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Νατάσα Μπερτό, ο κ. Γιούνκερ δε μπορεί να λάβει οριστική απόφαση πριν ορισθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο νέος πρόεδρος της ΕΕ και ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας — μια απόφαση που θα ληφθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών την 30ή Αυγούστου.

Η ίδια εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατών-μελών έχει γνωστοποιήσει στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ονόματα των υποψήφιων Επιτρόπων, και μόνο δύο χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα ονόματα των δικών τους υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει ονόματα είναι το Βέλγιο και η Βουλγαρία, ενώ πιθανολογείται ότι και οι δύο θα προτείνουν γυναίκες Επιτρόπους. Το μεν Βέλγιο λέγεται ότι θα προτείνει τη Φλαμανδή ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάριαν Τίσεν, η δε Βουλγαρία δεν αποκλείεται να προτείνει για δεύτερη θητεία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Εν τω μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι προτείνει ως υποψήφια Επίτροπο την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, την Φεντερίκα Μογκερίνι, για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Τη θέση αυτή εποφθαλμιά και η Πολωνία, με τη Βαρσοβία να προτείνει ως υποψήφιο το δικό της υπουργό εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.