ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέες επιθέσεις - αλλάζει ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Αυστραλοί αστυνομικοί σκότωσαν 18χρονο Ισλαμιστή στη Βικτόρια

Άνδρες της αυστραλιανής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 18χρονο άνδρα ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε επιτεθεί και τραυματίσει σοβαρά με μαχαίρι δύο άτομα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης στην πολιτεία της Βικτόρια. Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία ετοιμάζεται στην Αυστραλία, όπου ο φόβος για επιθέσεις Τζιχαντιστών συνεχώς αυξάνεται. Τουλάχιστον 100 Αυστραλοί έχουν βρεθεί στη Μέση Ανατολή και πολεμούν στο πλευρό των Τζιχαντιστών.

Το συμβάν έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τις σαρωτικές επιδρομές με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών οι οποίοι απέτρεψαν πράξεις συνωμοσίας από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι σκόπευαν να πιάσουν όμηρο έναν πολίτη και να τον αποκεφαλίσουν.

Ο 18χρονος νεαρός είχε κληθεί για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα της πολιτείας, επειδή η συμπεριφορά του είχε «προκαλέσει ανησυχία», σύμφωνα με το Λουκ Κορνέλιους υποδιοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης της Βικτόρια. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο νεαρός άντρας είχε μαζί του μια σημεία που φέρει τα διακριτικά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκστόμισε βρισιές κατά του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ και της κυβέρνησής του πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που συζητείται στο αυστραλιανό κοινοβούλιο θα δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να συλλαμβάνει χωρίς ένταλμα των δικαστικών αρχών όποιον θεωρεί ύποπτο, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στοιχεία για την «ενοχή» του υποψήφιου τρομοκράτη. Η σύλληψη του υπόπτου θα επαφίεται στην κρίση του αστυνομικού, ο οποίος και θα τον συλλαμβάνει. Παράλληλα, η αστυνομία θα μπορεί να κρατά έναν ύποπτο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών της που πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό των τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών είναι ένας βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Βαγδάτη τον περασμένο Ιούλιο και δύο άνδρες που διακρίνονται σε φωτογραφίες στα social media να κρατούν τα κομμένα κεφάλια στρατιωτών της Συρίας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών της που πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό των Τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών είναι ένας βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Βαγδάτη τον περασμένο Ιούλιο και δύο άνδρες που διακρίνονται σε φωτογραφίες στα social media να κρατούν τα κομμένα κεφάλια στρατιωτών της Συρίας. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι τουλάχιστον 100 Αυστραλοί είναι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είτε μάχονται είτε υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες μαχητικές ομάδες. Ο αριθμός τους φαίνεται δε ότι έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον 20 από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας για πρώτη φορά να ανεβάσει το επίπεδο κινδύνου για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε «υψηλό». Ταυτόχρονα την περασμένη Πέμπτη περισσότεροι από 800 αστυνομικοί συμμετείχαν σε ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση ασφαλείας στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν ματαιώνοντας συνωμοσία από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί από την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Καμπέρα, μετά από πληροφορίες ότι τζιχαντιστές σκόπευαν να εκτελέσουν επιθέσεις κατά διάφορων πολιτικών στόχων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.