ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...

Αναμφίβολα, η χθεσινή μέρα ήταν μια καλή μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι απαντήσεις που έδωσε, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στη ΔΕΘ έδειξαν ότι ο "μικρός" μεγάλωσε, ο "ακραίος" έγινε μετριοπαθής, ο "νεοκομμουνιστής", σοσιαλιστής αν όχι αριστερός σοσιαλδημοκράτης. Τουλάχιστον αυτό προσπάθησε και, η αλήθεια είναι πως, σε σημαντικό βαθμό το πέτυχε. 

Με την εμφάνισή του χθες ο αρχηγός της αξιωματικής δεν φόβισε τους πολίτες, και ιδιαίτερα τη μεσοανώτερη τάξη, ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα επέλθει καταστροφή. Αντίθετα, ήταν εμφανής η προσπάθειά του να πείσει ότι αυτός μπορεί να τα καταφέρει, όχι επειδή είναι καλύτερος από τον Σαμαρά, αλλά επειδή οι θέσεις και το πρόγραμμά του είναι καλύτερα και μάλιστα, όπως είπε, πιό μετριοπαθή από αυτά που υποστήριζε κατά την "αντιμνημονιακή του περίοδο" ο Σαμαράς. 

Χθες, ο Τσίπρας δεν είπε "παλαβά" πράγματα. Τα περισσότερα από αυτά που υποστήριξε τα λένε, ίσως και με οξύτερη γλώσσα, οι περισσότεροι των Ελλήνων. Ο λόγος του προσπάθησε να είναι ενωτικός και όχι διχαστικός -"θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων" είπε και "όταν μετράς τα ψηφοδέλτια δεν ξέρεις αν αυτός που σε ψήφισε είναι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος". 

Με τις απαντήσεις που έδωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι αυτός είναι το αφεντικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποδοκίμασε μεν απόψεις συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όσα είπε για ΝΑΤΟ, ευρωζώνη, εκκλησία, plan B, διεθνείς επαφές του, κ.α. (για πράγματα δηλαδή που κατηγορείται από τους αντιπάλους του λόγω των "εμπρηστικών"  απόψεων που κατά καιρούς εκφράζουν σύντροφοί του) θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έθεσε και τις "κόκκινες γραμμές" του έναντι όσων τυχόν στο μέλλον τις παραβούν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει εφόσον κάποιοι επαναφέρουν απόψεις που δημιουργούν σύγχυση και καχυποψία στους πολίτες και δίνουν τροφή στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ για να τον κατηγορήσουν. Θα τους διαγράψει; Θα τους ανεχθεί; 

Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον είχε και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, τα ονόματα των οποίων αποτελούν πόλο αναφοράς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Τον Κ. Καραμανλή, δεν τον απέκλεισε, τύποις, από πιθανό υποψήφιο Πρόεδρο, ενώ υιοθέτησε την άποψη Παπανδρέου ότι τον έριξαν οι Βενιζέλος και Σαμαράς σε συνεργασία με τον Μπαρόζο και τον Γιούνκερ στις Κάννες. 

Για την υπαγωγή στο μνημόνιο επανέλαβε ότι θα δημιουργηθεί "μία και μόνον Εξεταστική Επιτροπή", για να δούμε όμως πως φτάσαμε σ' αυτό και να βγάλουμε συμπεράσματα και όχι για να γίνουν Ειδικά Δικαστήρια, όπως ζητούν κάποιοι ακόμη και από το κόμμα του. Η προσέγγισή του ήταν πολιτική και όχι ποινική. Εξάλλου, όπως είπε, θα διερευνηθούν και οι ευθύνες των ξένων και όχι μόνον των Ελλήνων εμπλεκομένων. Μάλιστα, δεν επέρριψε την ευθύνη μόνον στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και σε αυτή του Καραμανλή καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε και τι έγινε και με την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που έδινε. 

Πάντως, με κομψό και εύσχημο τρόπο, προσπάθησε και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου να τους συνταξιοδοτήσει. Για μεν τον Καραμανλή, είπε ότι δεν ενδιαφέρεται, όπως ο ίδιος διοχετεύει, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, για δε τον Παπανδρέου, είπε ότι τον έκρινε η πολιτική και η ιστορία και δεν έχει νόημα να έχει επαφές μαζί του. 

Ο προσεχτικός και πολιτικός τρόπος που ο Τσίπρας αντιμετώπισε τους Καραμανλή και Παπανδρέου και η μετωπική επίθεση σε Σαμαρά - Βενιζέλο ("αποκλείεται η συνεργασία μαζί τους") δείχνει ότι θέλει να εκμεταλλευθεί και τις εσωτερικές έριδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης καθώς είναι γνωστό πως και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ "καραμανλικοί" και "παπανδρεϊκοί" δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων τους. Αν μη τι άλλο είναι μια έξυπνη τακτική. 

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε χρειάζεται πολύ συζήτηση. Οι απορίες και οι "τρύπες" είναι πολλές. Και για το πρόγραμμα και για τη διαπραγμάτευσή του με τους εταίρους-δανειστές μας. Όμως, νομίζω, αυτό που ήθελε ο Τσίπρας δεν ήταν να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και βιώσιμο πρόγραμμα για τους "έξω", αλλά για τους "μέσα".  Ήθελε να αποτινάξει την κατηγορία ότι δεν έχει πρόγραμμα. Θέλει να του ασκούν κριτική για το ανεφάρμοστο του προγράμματος και όχι για την έλλειψή του. 

Εξάλλου, επειδή δεν είναι ένα συνολικό ανορθωτικό οικονομικό σχέδιο, αλλά μια δέσμη προτάσεων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η επικέντρωση της συζήτησης για το εφαρμόσιμο ή όχι αυτών των "ανθρωπιστικών" που προτείνει τον καθιστά εκ των πραγμάτων συμπαθή, αφού οι αντίπαλοί του είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν πολιτικές και όχι να κάνουν εξαγγελίες. Αυτό του δίνει ψήφους για να διεκδικήσει, αυτοδύναμα ή όχι, την εξουσία που είναι και το επίπεδο στο οποίο εν τέλει θα κριθεί. 

Αυτά που είπε, το διήμερο στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας δεν τα είπε για να περιγράψει τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, αλλά τα είπε για να γίνει πρωθυπουργός. Το τι ακριβώς θα κάνει θα το μάθουμε τότε και, ως γνωστόν και ασχέτως του τι ο ίδιος λέει τώρα, πάντα υπάρχουν δικαιολογίες στις κυβερνήσεις για να υπάρξουν προσαρμογές ακόμη και εκπτώσεις στις εξαγγελίες που κάνουν ως αντιπολίτευση. Μάλιστα, φρόντισε και γι' αυτό. Άλλα, είπε, θα κάνω αν πάρω την κυβέρνηση τώρα και άλλα αν την πάρω μετά από 12 ή 18 μήνες. Άλλες δυνατότητες θα έχω αν πάρω 26% και άλλες αν πάρω 36 ή 40%. 

Είναι λογικό, αλλά δεν είναι και τόσο αθώο. Με τα όσα λέει προσπαθεί αφενός να διευρύνει όσο μπορεί περισσότερο τα όρια της εκλογικής του επιρροής και αφετέρου δημιουργεί εκ των προτέρων και τα άλλοθι που, πιθανότατα, θα του χρειαστούν, αύριο, αν ως πρωθυπουργός δεν αποδειχθεί συνεπής στα όσα, σήμερα, υποστηρίζει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. 

Το τελευταίο που κατόρθωσε ο Τσίπρας είναι ότι, με τα όσα είπε, αναγκάζει την κυβέρνηση να περάσει σε θέση άμυνας. Και μάλιστα, με λάθος επικοινωνιακή διάταξη. Από τις πρώτες αντιδράσεις που υπήρξαν φαίνεται πως η κυβερνητική γραμμή είναι ότι αυτά δεν γίνονται και όχι ότι είναι λάθος. Αυτο προσθέτει, δεν αφαιρεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν η αντιπαράθεση γίνεται για τις ικανότητες είναι λογικό σε δυσμενή θέση να βρίσκεται αυτός που χειρίζεται ήδη τις δημόσιες υποθέσεις και μάλιστα με τρόπο δυσάρεστο και επώδυνο για τους πολίτες. 

Τελικά, ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται πως πήγε διαβασμένος στη Θεσσαλονίκη, ενώ υποβοηθήθηκε και από την κυβέρνηση με την ακατανόητη κίνηση να δοθεί εντολή στη ΝΕΡΙΤ να μην μεταδώσει και τις δύο εμφανίσεις του. Έδωσε την ευκαιρία στον Τσίπρα να την κατηγορήσει για αυταρχισμό και φόβο και ταυτόχρονα να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Κουμουνδούρου κινητοποιήθηκε, καθ' άπασαν την επικράτεια, προκειμένου να γίνουν γνωστά, με κάθε τρόπο, τα όσα θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ. Το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως η ΝΕΡΙΤ δεν είναι δημόσια τηλεόραση, αλλά "κυβερνητικό μαγαζί" μάλλον μικρή σημασία έχει δεδομένης της ανυποληψίας και της χαμηλής τηλεθέασης που έχει από τότε που της έριξαν μαύρο...

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Tοσος «συνωστισμος»ευαισθησιας για μια προσεκτικη και αξιοπρεπη προσεγγιση των οσων ειπε οΤσιπρας, ειναι σημειολογικο για το τι προκειται να ακολουθησει μεχρι τις εκλογες ,οποτε κι αν γινουν. Το συστημα Μαξιμου ζεσταινει τις «μηχανες»αλλα δυστυχως γι αυτους ALEA JACTA EST ……

  2. Και οι άλλες υποσχέσεις για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων μέ ένα νόμο και ένα άρθρο; Πάνε περίπατο ; και τι γίνεται με τα όρια συνταξιοδότησης που αυξήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους και τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων που πρόσφατα δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει; και με τα γενόσημα που …σκοτώνουν ; και με την άρση του απορρήτου των καταθέσεων που είχε καταψηφίσυει ;

  3. K.O 17:53 16/09/2014

    ISTE OLOI SAS «λογικόi, αλλά OXI και τόσο αθώοi». San ton Tsipra…..
    O kathenas sas to tou . ..

  4. katerina 11:58 16/09/2014

    Η ουσία είναι ότι έδωσε ελπίδα στον κόσμο χωρίς να τάξει τα πάντα στους πάντες αλλά άπλωσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους, πράγμα που δεν μπορεί να διανοηθεί το σύστημα που κυβερνάει (νδ, πασοκ, μεγαλοεργολάβοι-καναλάρχες)

  5. Κύριε Φελνίκο αν αποδέχεστε ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα μόνο και μόνο για να παρουσιάσει κάτι τότε είστε το λιγότερο εκτός τόπου και χρόνου. Όλο σας το άρθρο είναι γραμμένο με τρόπο συμπαθή προς τον ανεκδιήγητο κ. Τσίπρα και το συνονθύλευμα των συνιστωσών που θεωρεί κόμμα του. Σας συμβουλεύω, πριν ξαναγράψετε τέτοιο τραγικό άρθρο να αφουγκραστείτε την κοινωνία αλλά και να μάθετε πώς «παίζεται» η διεθνής διπλωματία.

  6. marcos 22:48 15/09/2014

    αισχος κυριε μου.μας πανε στην δραχμη και εσυ σφυριζεις κλεφτικα.

  7. Για ποιες τρύπες μιλάτε Κε Φελνίκο ; Εδώ πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που κυμαίνεται από 9 έως 13 δις , ανάλογα με τη συνιστώσα , που βρίσκεται κοντά στο ύψος της συνολικής δημόσιας δαπάνης για τη μισθοδοσία όλου του δημόσιου τομέα ! Λαϊκίστικο πέρα ως πέρα , που δεν αντέχει σε καμιά κριτική , αλλά προκαλεί απλά θυμηδία !

  8. Θ.Τ. 8:41 15/09/2014

    Αν είναι δυνατόν Κε Φελνίκο μας
    να πέσετε θύμα στα νέα φτηνά κόλπα
    που μας πλασάρησε το διαφημιστάκι .

  9. Θ.Τ. 8:38 15/09/2014

    Α

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.