ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την δική τους «ατζέντα» επιστρέφουν οι δανειστές

Η Αθήνα σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα

Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της διαμήνυσε ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα προς την τρόικα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι δανειστές επιστρέφουν όμως στην Αθήνα και έχουν… απαιτήσεις.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικα στην Ελλάδα, για τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε «είχε όντως κάποια πλεονεκτήματα, υπό την άποψη ότι οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις , αλλά από ένα σημείο και μετά αφού κάνεις τις μεταρρυθμίσεις μετά από ένα σημείο πρέπει να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις μόνος σου».

Με άλλα λόγια, ο έλληνας υπουργός φαίνεται πως θέλει να προκαταβάλλει τις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς θα θελήσει να ρίξει στο τραπέζι τόσο την δυνατότητα της Αθήνας να βγει στις αγορές για έναν νέο δανεισμό, όσο και την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την πορεία του τουρισμού που θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης επανέλαβε και κάτι που τόνισε στους ευρωπαίους ομολόγους του, στο πρόσφατο Eurogroup, ότι οι έλληνες μπορούν να αποδεχτούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όσο σκληρές και εάν είναι εάν και εφόσον δουν πως αυτό έχει αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο. Προσκάλεσε, δε τους ξένους επενδυτές να βάλουν χρήματα στην Ελλάδα.

«Σύμμαχός» της Αθήνας στην επιχειρηματολογία της πως «κάτι αλλάζει» και «η Ελλάδα μπορεί και μόνη», το ζωηρό ενδιαφέρον που φαίνεται πως επιδεικνύουν κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια της αλλοδαπής, εκπρόσωποι των οποίων «έκλεισαν» πάνω από 1.000 «ραντεβού» με ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο..

Επιπλέον, το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που έχει πέσει στο 5,7% το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης, την ώρα που το ελληνικό Κράτος ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για δανεισμό μέσω 7ετους ομολόγου.

Η τρόικα βεβαίως από την άλλη έρχεται με την δική της ατζέντα, παρά το γεγονός ότι όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου στο Eurogroup «Το ξύλο το φάγαμε. Τώρα είμαστε στις γλύκες».

Η Αθήνα θέλει από την πλευρά της να πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 έχει κάνει προβλέψεις για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση της έκτακτης εισφοράς, διεύρυνση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, διατήρηση του συντελεστή 13% στον ΦΠΑ της εστίασης, αλλά και τις αυξήσεις στους ένστολους μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη οι δανειστές θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά σε «καυτά μέτωπα» όπως εκείνο του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, της αναμόρφωσης του συνδικαλιστικού νόμου, των πλειστηριασμών και φυσικά των «κόκκινων δανείων».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.