ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 13:30 Μέρκελ - Σαμαράς

Αθήνα – Βερολίνο: ένα μνημόνιο δρόμος

Με πράσινο φως για φοροαπαλλαγές και... απαλλαγή από την τρόικα θέλει να επιστρέψει από το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός.

Μπορεί η Αθήνα να επιθυμεί να προαναγγείλει το τέλος της τρόικας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα κάνει χρήση των κονδυλίων του ΔΝΤ για το 2015-16 αλλά ούτε και αυτών του ΤΧΣ (σ.σ. με στόχο τη μείωση του χρέους), ωστόσο οι Ευρωζώνη δεν δείχνει να βιάζεται. Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά στη σημερινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την ίδια ώρα που Βερολίνο και Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα... καθυστέρησης και δείχνουν ότι δεν θα αποδεχθούν εύκολα το ελληνική σχέδιο.

Κι αν οι αναφορές του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι το ζήτημα του χρέους και του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διμερές θέμα και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα αποφάσεις, μοιάζουν απολύτως φυσιολογικές, τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο χθες προβλημάτισαν την ελληνική πλευρα. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο (σ.σ. άλλωστε προ ημερών είχε προτείνει νέο πακέτο στον Γκ. Χαρδούβελη), σημείωσε ότι «δεν γίνονται παζάρια» και επέμεινε ότι όσα πέτυχε η Ελλάδα οφείλονται στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα επειδή ακριβώς εφαρμόζει το μνημόνιο και εκτίμησε ότι οι αγορές, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης, δεν θα είναι πάντοτε τόσο γαλαντόμες.

Ο Ιταλός τραπεζίτης προφανώς παίρνει αποστάσεις από τις ελληνικές επιδιώξεις για απομάκρυνση της τρόικας, δείχνοντας ότι η επίτευξη των στόχων της ελληνικής πλευράς θα απαιτήσει σκληρές διαβουλεύσεις και λεπτές ισορροπίες.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τέλος στο μνημόνιο και την τρόικα είναι δεδομένη. Άλλωστε, χωρίς αυτή προεξοφλείται ότι δεν θα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ και στις εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν, τα επιχειρήματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είναι ελάχιστα. Σαμαράς και Βενιζέλος, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης χθες στον ΟΗΕ, ποντάρουν στον... διωγμό του ΔΝΤ (σ.σ. που επίσης θέλει να φύγει) ως προϋπόθεση για τις όποιες άλλες πρωτοβουλίες τους.

Πέραν των δημοσιονομικών και οικονομικών παραμέτρων, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει, κατά το σημερινό γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο, και στην πολιτική πτυχή της υπόθεσης, δηλαδή στην εξαντλούμενη αντοχή της κυβέρνησης και στον κίνδυνο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως δεν είναι ο... «μπαμπούλας» που ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες για τους Ευρωπαίους.

Η ατζέντα Σαμαρά περιλαμβάνει επιγραμματικά:
εξασφάλιση της ανοχής της τρόικας σε μικρή απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και, κυρίως, να δοθούν οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός
βέτο έναντι νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό, με τα εργασιακά πάντως να παραμένουν στο τραπέζι
ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε η Αθήνα να λάβει σημαντικό μέρος από τα 7 δισ. Ευρώ που υπολείπονται για το 2014
άρνηση είσπραξης των ποσών που προβλέπεται να δώσει το ΔΝΤ για το 2015-16, με επίκληση το υψηλό επιτόκιο και τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας από τις αγορές και μέσω ρέπος
επιστροφή του ποσού που θα περισσέψει από το ΤΧΣ ώστε να διαγραφεί αντίστοιχο μέρος του χρέους και να φτάσει η Ελλάδα πιο κοντά στη «βιωσιμότητα» χωρίς καν να υλοποιηθεί η δέσμευση των ευρωπαίων από το Νοέμβριο του 2012.
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο Βερολίνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι στενοί του συνεργάτες Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Απών θα είναι ο κ. Γκ. Χαρδούβελης καθώς, αντιστοίχως, από τη γερμανική πλευρά δεν θα συμμετέχει ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.