ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Σάλμοντ: Ψηφίστε ανεξαρτησία!

Αύριο η μέρα κρίσης για τη Σκοτία - Μικρό προβάδισμα του «Όχι»

Την παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το αποτέλεσμα του οποίου ενδεχομένως να σημάνει την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τρεις ολόκληρους αιώνες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκοτσέζους πολίτες να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία τους ψηφίζοντας «Ναι». Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση. Ποιοι θα κρίνουν το δημοψήφισμα.

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι πολύ μικρή. Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» - μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Image: A man walks past a pro-independence poster by the seaside in Aberdeen

 

Στην επιστολή του ο Σάλμοντ ζητά από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. «Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη». Η Σκωτία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «παγκόσμια επιτυχία, φάρος της οικονομικής ανάπτυξης και πρωταθλητής της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

scot1

Τα στοιχήματα, οι bookmakers το «Ναι» και το «Όχι»

Μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τα γραφεία στοιχημάτων παίρνουν φωτιά με τους περισσότερους να βλέπουν σαφή μεταστροφή στο «όχι» μετά την απρόσμενη άνοδο των υποστηρικτών της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρία Betfair, μάλιστα, πληρώνει ήδη 100.000 βρετανικές λίρες σε όσους ποντάρουν στο «όχι», καθώς όπως επισημαίνει το Reuters σε κάποιες περιπτώσεις οι bookmakers πληρώνουν νωρίτερα αν κρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. «Αποφασίσαμε ότι το “όχι” είναι πιθανότερο ότι θα κερδίσει, οπότε επενδύσαμε στο σίγουρο», δήλωσε ειδικός στο διαδικτυακό στοίχημα, στο πρακτορείο Reuters.

Ένα άλλο δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι ο αριθμός όσων κρατούν στο χέρι τους το μέλλον της Σκωτίας δεν είναι μικρός, καθώς φτάνουν τους 500.000 όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos MORI οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι που αποτελούν το 10%, ενώ μόλις το 4% είναι βέβαιο για την ψήφο του.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 07:00 έως τις 22:00 αύριο Πέμπτη, ενώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 07:00 της Παρασκευής, ωστόσο, όπως γράφει ο Guardian, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ανάλογο δημοψήφισμα στο παρελθόν η ακριβής ώρα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.