ΚΟΣΜΟΣ

Εκθεση αμερικανικού στρατού: «Να προετοιμαστούμε για πόλεμο σε μεγάλες πόλεις»

Μια σχετικά πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού στρατού (Ιούνιος 2014) επισημαίνει την ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για επεμβάσεις σε μεγαλουπόλεις εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Η έκθεση η οποία έχει τον τίτλο «Μεγαλουπόλεις και Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ» υπογράφεται από τον Διοικητή του τμήματος Στρατιωτικών Ερευνών του Πενταγώνου, στρατηγό Ρέιμοντ Οντιέρνο. Ο στρατηγός, στην εισαγωγή της έκθεσης αναφέρει ότι «είναι πολύ πιθανό, αργά ή γρήγορα, οι ένοπλες δυνάμεις να κληθούν να επέμβουν σε κάποια μεγάλη πόλη με στόχο να αντιμετωπίσουν κάποια εκτεταμένη εξέγερση, ένα πολιτικό κίνημα και να προστατεύσουν τις υποδομές του κράτους και τους πολίτες».

Ως βασικά αίτια τέτοιων πιθανών εξεγέρσεων είναι, σύμφωνα με το στρατηγό Οντιέρνο, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, οι φυσικές καταστροφές αλλά και η ανάπτυξη παράνομων, περιθωριακών δικτύων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σήμερα κατάλληλα προετοιμασμένος ούτε έχει την τεχνογνωσία  να επέμβει σε μία μεγαλούπολη επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο για να καταστείλει εκτεταμένες κινητοποιήσεις. «Ακόμη κι αν υπάρξει φυσικός αποκλεισμός μίας μεγαλούπολης με χερσαίες και εναέριες δυνάμεις, είναι σχεδόν αδύνατον να αποκλειστούν οι επικοινωνίες στη σημερινή εποχή του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας», τονίζει ο Οντιέρνο. Για το λόγο αυτό και προτείνει μία σειρά ειδικών επεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ατόμων και ομάδων με επιρροή στο πλήθος, τη δημιουργία ομάδων «εθελοντών πολιτών» που θα υποβοηθούν τις ενέργειες του στρατού και θα δίνουν στοιχεία για ύποπτες κινήσεις,  την ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών σε νευραλγικά σημεία κ.ά.

Η έκθεση αναφέρει μία σειρά πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο που ίσως, στο μέλλον, να χρειαστεί να επέμβει ο αμερικανικός στρατός είτε άμεσα είτε υποστηρίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις ξένων χωρών. Μεταξύ αυτών είναι η Νέα Υόρκη, η Πόλη του Μεξικό, το Ρίο ντε Τζενέιρο, η Μπανγκόγκ, η Ντάκα και Λάγκος.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση έρχεται στο φως λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εξέγερση στο Φέργκιουσον του Μισούρι και με έντονες ακόμη τις αντιδράσεις για την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

megacity

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.