ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κρίσιμες αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα…

Με ανησυχία παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις (ή, μάλλον, την έλλειψη πολιτικών εξελίξεων) σε μια περίοδο της δεινότερης οικονομικής κρίσης, σε καιρό ειρήνης. Μιας κρίσης που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε κοινωνικές εκρήξεις και εθνικές περιπέτειες.

Το πολιτικό σύστημα, όπως εκφράζεται από τα κομματικά σχήματα και τις ποικιλόμορφες  ομάδες, δεν προσφέρει κανένα όραμα και καμιά ελπίδα στον ταλαίπωρο λαό που σφαδάζει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας. Όσο για προτάσεις και συναίνεση, για συστράτευση στον εθνικό αγώνα για την επιβίωση της χώρας, ούτε λόγος.

Ναυάγια του χρεωκοπημένου και αυτοαπαξιωμένου πολιτικού συστήματος, ασχολούνται αποκλειστικά με την προσωπική τους επιβίωση και ανέλιξη, αγνοώντας ότι ο ελληνικός λαός που, εξ αιτίας τους, υποφέρει τους έχει οριστικά γυρίσει την πλάτη.

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, συνήλθε, πριν λίγο καιρό, σε ανοιχτή συνδιάσκεψη, η «Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» της «Δημοκρατικής Παράταξης». Δημοκρατικά μπορούν να διατείνονται ότι είναι όλα τα κόμματα και όλες οι ομάδες. Συνταγματικό τους δικαίωμα.

Ας μην ισχυρίζονται όμως ότι εκπροσωπούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτοί που το πρόδωσαν δι’ ιδιον όφελος και το έφεραν στη σημερινή του οικτρή κατάσταση και μετέβαλαν σε νεκρό γράμμα καρικατούρα, την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και το Όραμα του μεγάλου Ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου τη μνήμη προσβάλλουν.

Όχι βεβαίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η «Ομάδα των 58» (τώρα λέει είναι «Ελιά»), τα πλείστα μέλη της οποίας είναι αποκαΐδια του Σημίτη, που σέρνουν πίσω τους και ευτελίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατάει τα κλειδιά και τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Είναι όμως αυτό το ΠΑΣΟΚ του ΑΝΔΡΕΑ, το γνήσιο ΠΑΣΟΚ που μας ενέπνευσε, το ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε και υπηρετήσαμε, το ΠΑΣΟΚ που νοιάστηκε για την Ελλάδα και τον Έλληνα, ιδιαίτερα τον μη προνομιούχο;;;

Τα άλλα πολιτικά κόμματα και οι πλείστες ομάδες (κάποιες ομολογουμένως καλοπροαίρετες) χωρίς εφικτή πολιτική πρόταση, βυθισμένα στην εσωστρέφειά τους και στην απόλυτη προτεραιότητα να επιβιώσουν, βαπτιζόμενα στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» συνεχίζουν την άσκοπη περιπλάνησή τους σε αοριστολογίες, που μόνον τους ίδιους αφορούν.

Δυστυχώς, ακόμα και οι πολίτες που αντιλαμβάνονται αυτά που συμβαίνουν, απογοητευμένοι και εξοργισμένοι με αυτά που βλέπουν και, για να μην ταυτιστούν με εκείνους που δικαίως κατηγορούν, απέχουν και παραμένουν ανενεργοί. Πολλά από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που, πιστά στις αρχές του, το υπηρέτησαν με συνέπεια, για να μην νοιώθουν «άστεγοι», συμβιβάστηκαν προσωρινά ψηφίζοντας την «Ελιά», πράγμα που εξηγεί και το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές. Δεν ανήκουν όμως ιδεολογικά και ηθικά σ’ αυτήν.

Χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, άφθαρτο, πολιτικά έντιμο. Σ’ αυτή την δύσκολη έως εθνικά επικίνδυνη συγκυρία, από τις στάχτες του αυτοαπαξιωμένου, πελατειακού και, εν πολλοίς, φαύλου κομματικού συστήματος, είναι αναγκαίο και μπορεί να αναδυθεί ένα μαζικό κίνημα, πατριωτικό αλλά όχι εθνικιστικό, με ξεκάθαρο όραμα και στόχους και διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες που θα δεσμεύουν τους πάντες.

Ένα λαϊκό κίνημα που θα συντίθεται από ανθρώπους, έντιμους, ανιδιοτελείς, αποδεδειγμένα ικανούς (όχι απλά πτυχιούχους) και πρόθυμους (όχι στρατευμένους από κομματικές αποθήκες με την υπόσχεση κάποιου αντίδωρου για μελλοντική τακτοποίηση).

Ξεκινώντας από στελέχη και μέλη του «καλού ΠΑΣΟΚ» (και υπάρχουν πολλά αλλά αποστασιοποιημένα)  χωρίς όμως να περιοριστούμε σ’ αυτά,  η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενεργοποίησης των αναγνωρίσιμων άφθαρτων παλιών στελεχών που διαθέτουν την πείρα, αλλά και των νέων που έχουν όραμα και ενέργεια. Τα Κοινωνικά Δίκτυα και γενικότερα η Ηλεκτρονική Τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μαζικοποίηση μιας τέτοιας κίνησης.

Δεν μπορούμε όμως να στηριχτούμε σε ανθρώπους σαν εμένα, γιατί ΕΜΕΙΣ ΑΣΚΗΣΑΜΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΑΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Και οι νέοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ, ΝΑΙ. ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΜΕ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ. (Υπάρχουν βεβαίως κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αξιοποιηθούν).  

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικό σχήμα στο οποίο ανήκουν και, φυσικά, όλα τα ιστορικά στελέχη και μέλη του γνήσιου ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ενεργοποιηθούν σε μια πανεθνική προσπάθεια αφιερωμένη μόνον στα συμφέροντα του έθνους και του λαού και στα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, να προτείνουν και να δράσουν, επιδιώκοντας τη συναίνεση και την συνδέσμευση σε κοινούς στόχους, με βάση τις αρχές της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, προτείνοντας και αναγκαίες τροποποιήσεις εν όψει της νέας πραγματικότητας και των πραγματικών συνθηκών.

Αν δεν το κάνουμε, τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα μας συγχωρήσουν».

 

* Ο Νίκος Σκουλάς, είναι επιχειρηματικός σύμβουλος, συγγραφέας, τέως υπουργός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Είμαι σύμφωνος κε Σκουλά, αλλά το βαθύριζο σάπιο κατεστημένο έχει δημιουργήσει προστατευτικό περιβάλλον μέσω των καναλιών του και των φερέφωνών του, που και αυτόν ακόμα τον Γιώργο Παπανδρέου, του πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να τον παρουσιάζουν στον κόσμο ως τουλάχιστον ηλίθιο, χωρίς να μπορεί να τους κατηγορήσει ή να τους πολεμήσει
    και ο απλός οπαδός του ΠΑΣΟΚ να μην εκδηλώνεται πολιτικά νοιώθωντας γραφικός.
    Χρειάζεται πρωτοβουλία από πάνω με προσαρμοσμένη ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα για να μπορούμε να στηριχτούμε και να βοηθήσουμε για την μεταρρύθμιση της Ελλάδας.

  2. Το ΠΑΣΟΚ της ιδεολογικής πλατφόρμας της 3ης του Σεπτέμβρη που είναι αναλλοίωτη και επίκαιρη είναι ένα και μόνο ένα. Θα πρέπει σε αυτή τη διακήρυξη να τοποθετηθεί κατά την άποψη μου και μία θέση: Δημοκρατική Αξιοκρατία. Και πάνω από όλα να μην ξεχνάμε ότι ο λαός δεν απεμπόλησε την ιδεολογική πλατφόρμα της 3ης του Σεπτέμβρη που είναι και απόλυτα δική του έως και σήμερα πλατφόρμα, με την αναγκαιότητα κατά την άποψη μου της συμπλήρωσης της με την έννοια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑΣ καθ’ όλη τη διαδρομή της υλοποίησης. Ο λαός καταδίκασε τους Προδότες της 3ης του Σεπτέμβρη (τους συχάθηκε), τους ασελγούς της και τους Ανεπαρκείς να την διαχειριστούν αλλά και τους ψεύτες. Πολιτική είναι να πείσεις ότι η εφαρμογή του σωστού είναι δυνατή όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, προτείνοντας δρόμους προς αυτή τη κατεύθυνση. Η Πολιτική για την ιδεολογία της 3ης του Σεπτέμβρη δεν μπορεί να ακουμπά στην τέχνη του ψέματος ώστε αυτό να φαίνεται αλήθεια (όπως πρώτοι σπούδασαν εδραιώθηκαν έτσι και εφάρμοσαν με ζηλευτή μαεστρία άλλοι πατερναλιστικοί πολιτικοί χώροι), ούτε στην τέχνη της άμεσης δικαιολόγησης των αποτυχιών των έτσι ή των αλλιώς. Πλέον η διαχείριση χρειάζεται μεγάλη προσοχή με ΗΘΙΚΉ παντού…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.