ΚΟΣΜΟΣ

Δυσκολεύει η περισυλλογή των νεκρών

Ο φόβος για νέα έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε κρατά μακριά τους διασώστες

Οι όποιες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση των τουλάχιστον 24 θυμάτων της μεγαλύτερης και πλέον πολύνεκρης ηφαιστειακής έκρηξης που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνία, αναβλήθηκαν προσωρινά σήμερα λόγω ανησυχιών για την αύξηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα γίνει και νέα έκρηξη.

Εκατοντάδες διασώστες από τον ιαπωνικό στρατό ετοιμάζονταν να φθάσουν στο όρος Οντάκε πεζή και με ελικόπτερα για να περισυλλέξουν τα πτώματα τουλάχιστον 24 ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τη θανάσιμη βροχή τέφρας και βράχων μετά την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, όταν ήταν γεμάτο εκδρομείς, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

jap3

Δώδεκα πτώματα έχουν ανακτηθεί από την ύψους 3.067 μέτρων κορυφή, αλλά τουλάχιστον 36 άνθρωποι πιθανολογείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από τα υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων και τέφρας. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη, 30 από τους οποίους σοβαρά.

jap4

«Το μόνο που θέλω είναι να μάθω κάτι σύντομα», λέει σε δημοσιογράφους ο Κιγιοκάζου Τοκόρο. Ο 26χρονος γιος του βρισκόταν στο βουνό με τη φιλενάδα του και δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Mt. Ontake erupts

Οι ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έχουν αυξήσει τους φόβους ότι το ηφαίστειο μπορεί να εκτοξεύσει κι άλλους βράχους ή ακόμη και να σημειωθεί νέα έκρηξη ατμού, δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Η ισχύς των δονήσεων αυξήθηκε αργά χθες το βράδυ, μειώθηκε και μετά αυξήθηκε ξανά νωρίς σήμερα το πρωί. Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να επιδεινωθούν περαιτέρω, έτσι χρειάζεται προσοχή», δήλωσε ο Γιασουχίλντε Χασεγκάουα της Διεύθυνσης Ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης όπως αυτή του Σαββάτου είναι μικρή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Στήλες καπνού υψώνονται μέχρι στιγμής 400 μέτρα» πάνω από το ηφαίστειο, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας. «Ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην κορυφή του βουνού έχει κάνει την κατάσταση χειρότερη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.