ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο κουβάς με το παγωμένο νερό

Το ``Ice Bucket Challenge`` είναι φαινόμενο. Σαν τον ιό που χτύπησε ξαφνικά και μεταδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη

Η ιστορία απλή, ευανάγνωστη και γενναιόδωρη. Έχει εικόνα και ήχο: όποιος θελήσει να δεχτεί το ``challenge`` την πρόσκληση, πρέπει να μπουγελωθεί on camera και να προτείνει τρεις νέους υποψήφιους που θα δεχτούν να κάνουν το ίδιο. Όλα ξεκίνησαν από το νεαρό Κόρε`ι` Γκρίφιν, όταν ο φίλος του Πιτ Φρέιτς ,διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσος Λου Γκέριγκ.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια εκστρατεία που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα ALS,το οποίο κάνει έρευνα για την επώδυνη ασθένεια. Τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν από κουβάδες παγωμένο νερό.
Χιλιάδες βίντεο με μπουγελώματα έκαναν το γύρο του κόσμου. Διασημότητες, πολιτικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς περιλούζονται με κουβάδες νερό για καλό σκοπό.

Πώς αλλιώς να σηκώσεις τον άλλον από τον καναπέ; Χρειάζεται κάτι δραστικό κι ευφάνταστο. Άσημοι μιμήθηκαν τους διάσημους. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Όμως , όμως αυτή τη φορά πήρε διαστάσεις φρενίτιδας. Τα βίντεο από το Λος Άντζελες και το Σικάγο ανταγωνίζονται τη Γαλλική Ριβιέρα και την Ψαρού.
Όλοι πάγωσαν κατακαλόκαιρο. Τολμήστε! Όποιος δεν ανταποκριθεί μέσα σε 24 ώρες θα αναγκαστεί να κάνει μια φιλανθρωπική δωρεά. Όλα για καλό σκοπό.
Τι κι αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε το μπουγέλωμα στους αμερικανούς διπλωμάτες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του στην ``πρόκληση του κουβά με το παγωμένο νερό;

Καθημερινά όλο και περισσότεροι αστέρες μπαίνουν στη λίστα του Ice Bucket Challenge. O Eminem αποδέχτηκε την πρόσκληση του Dr. Dre και άφησε τη Rihanna να του ρίξει έναν κουβά με παγωμένο νερό και μετά προσκάλεσε τη Rihanna, η οποία μπουγελώθηκε για καλό σκοπό μπροστά στα μάτια των θεατών.

Το πιο επικό και θεαματικό Challenge κατάφερε να κάνει ο τραγουδιστής των Foo Fighters. O Dave Gohl (ως ένα prom queen girl, εμπνευσμένο από την ταινία Carrie), μεταμορφώθηκε σε μία βασίλισσα, η οποία αντί για αίμα γουρουνιού δέχεται κατακέφαλα παγωμένο νερό. Το on camera ανορθόδοξο μπογέλωμα του τραγουδιστή για την εκστρατεία του Ice Bucket Challenge ανέβηκε στο διαδίκτυο, ξεπερνώντας τα 2,8 εκατομμύρια views, μέσα σε δύο μέρες.

Τα καταφέραμε; Η ένωση ALS ανακοίνωσε ότι φέτος από τις 29 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου κατάφερε να συγκεντρώσει 41,8 εκατομμύρια δολάρια έναντι του ποσού των 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων, που συγκεντρώθηκε πέρσι, την ίδια χρονική περίοδο.
Μόδα της μιας βδομάδας; Το Ice Bucket Challenge συνδύασε τον κρυμμένο ατομικισμό αλλά και την ματαιοδοξία.

Το `` Ice Bucket Challenge ικανοποιεί την ανάγκη μας να ξεχωρίσουμε, να εμπνεύσουμε, να μας ακολουθήσουν. Να εισπράξουμε τα περισσότερα like. Να γίνουμε star στα social media.Έστω για λίγο, ένα λεπτό αρκεί.

Ο ένας μετά τον άλλον καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί δέχονται την πρόσκληση . Ή λούζεσαι με κρύο νερό ή δίνεις 100 ευρώ για καλό σκοπό. Όχι, δεν ήταν έκπληξη! Σε μια κοινωνία που καταναλώνει αδιάκοπα πληθώρα εικόνων καθημερινά, το μπουγέλωμα για καλό σκοπό`` απενοχοποιεί συνειδήσεις. Η φιλανθρωπία κατευνάζει. Το μπουγέλωμα μοιάζει με μια διασκεδαστική πράξη που σε ξανακάνει παιδί. Μακριά από εικόνες καταστροφής, παιδιά που πεθαίνουν στη Γάζα, γυναίκες που ακρωτηριάζονται, το Ice Bucket Challenge ανοίγει την πόρτα ενός χρωματιστού και φιλάνθρωπου κόσμου. ``Ήμουν κι εγώ εκεί``, μέρος του ίδιου κόσμου με κοινά σημεία αναφοράς και αξίες που ανεβοκατεβαίνουν στα social media.

Όχι, δεν είμαστε εμείς οι κακοί! Βγάζουμε μερικά εκατομμύρια και δίνουμε από το υστέρημα μας στους φτωχούς, παίρνοντας πίσω την εικόνα του ``φιλάνθρωπου``. Το νερό όμως δεν εξαγνίζει. Ούτε αρκούν μερικά χαρτονομίσματα και ένας κουβάς με παγωμένο νερό , για να εξαγνιστεί η συνείδηση του Μπους και των ομοίων του.
Πού πήγαν όλοι οι φιλάνθρωποι-αναφέρομαι στους πολιτικούς, όταν οι άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους και την αξιοπρέπειά τους; Πού πήγε η κοινωνική ευαισθησία όλων αυτών που τώρα μπουγελώνονται;

Χρειάζεται η φιλανθρωπία διαφήμιση; Ή μήπως εξυπηρετεί τις ιδιοτελείς σκοπούς του `φιλάνθρωπου`; Κάποιοι θα προτάξουν τα εκατομμύρια δολάρια που μαζεύτηκαν για την έρευνα της ALS και την ελπίδα ότι έστω, κι έτσι θα αφυπνίσουν τον κόσμο. .με κουβάδες, παγάκια και θέαμα.

Μήπως το μπουγέλωμα είναι το αντίδοτο στον ατομικισμό και τον αμοραλισμό που ζούμε ; Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης με τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους νέους χωρίς μέλλον, η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε ένα μπουγέλωμα.
Αλληλεγγύη είναι ο καθημερινός αγώνας, το αυτονόητο, μια ισότιμη σχέση που μας κάνει καλύτερους…off camera.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.