ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του ΟΗΕ

Ποια είναι η χώρα με τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο

Κάποιος θα πει «Κίνα». Και θα κάνει λάθος. Η χώρα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική μόλυνση ή αλλιώς την χειρότερη ποιότητα αέρα -όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών- βρίσκεται στην Ασία και είναι...

Τη δυσάρεστη πρωτιά για τον πιο ακατάλληλο αέρα κατέχει το Πακιστάν, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κατάρ. Τα γειτονικά κράτη του Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, βρίσκονται επίσης στη λίστα, στις θέσεις 8 και 10 αντίστοιχα. Η οικονομική άνθηση στις εν λόγω χώρες λόγω της εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε μία αναπτυξιακή και κατασκευαστική έκρηξη που παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν, το οποίο πέρα από τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας Καμπούλ έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλα επίπεδα φτώχειας, γεγονός το οποίο οδηγεί την πλειοψηφία του πληθυσμού να καίει ανθυγιεινά αντικείμενα όπως λάστιχα για λόγους θέρμανσης.

Η έκθεση του Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε πρόσφατα με παρόμοια κριτήρια και τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον πλανήτη, και οι μοναδικές χώρες με περισσότερες από μία πόλη στις πρώτες 20 ήταν το Μπανγκλαντές, το Ιράν και η Ινδία, οι οποίες αντιστοιχούν στις θέσεις 4, 5 και 9 της λίστας των χωρών. Το Νέο Δελχί μάλιστα με τους 22 εκατομμύρια κατοίκους του, κατέχει τον μη τιμητικό τίτλο της πόλης με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη Γη.

Τα προαναφερθέντα κράτη, όπως και η Αίγυπτος που βρίσκεται στο νούμερο 6 της λίστας, βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω αυξημένης βιομηχανοποίησης, μεγάλου πληθυσμού είτε εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα, αλλά λιγότερο ή περισσότερο δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς ως προς το ποσοστό ρύπανσης που εμφανίζουν. Άλλες χώρες που υποφέρουν από αέρα χαμηλής ποιότητας είναι η Μογγολία, η Ιορδανία, το Νεπάλ, η Γκάνα και η Σενεγάλη, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.