ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Το σχέδιο έχει ως εξής:

Πρώτον, βρίσκουμε έναν "έντιμο συμβιβασμό" στην αξιολόγηση με την τρόϊκα και παίρνουμε τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης για φέτος.

Δεύτερον, στο τέλος του έτους, που τελειώνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, λέμε στο ΔΝΤ "σας ευχαριστούμε, αλλά δεν θα χρειαστούμε άλλα χρήματα".

Τρίτον, ανακοινώνουμε συναινετικά (και με τυμπανοκρουσίες) μαζί με τους εταίρους ότι "το μνημόνιο τελείωσε".

Τέταρτον, ανακοινώνουμε και κάποιες γενικές κατευθύνσεις για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους -λέμε γενικές κατευθύνσεις γιατί συμφωνία, προφανώς, δεν θα υπάρχει.

Πέμπτον, μέσα στο γενικό ενθουσιασμό, βρίσκουμε 180 πρόθυμους για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και ...ζούμε εμείς καλά και οι άλλοι καλύτερα ή αλλιώς "μετά έχει ο θεός".

Αυτό είναι το πλάνο.

Όχι, δεν είναι σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Είναι τακτικισμός για να περάσει ο κάβος της προεδρικής εκλογής και να αγοραστεί χρόνος ή έστω να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για να παλέψει η κυβέρνηση τις εκλογές αν δεν βρεθούν οι 180 πρόθυμοι.

Ερώτημα: θα δουλέψει το σχέδιο;

Δυστυχώς μπάζει από πολλές μεριές.

Να τα βάλουμε κάτω ένα-ένα.

1) Αξιολόγηση: Τα ανοιχτά μέτωπα δεν είναι λίγα: δημοσιονομικό κενό 2015, ασφαλιστικό, μαζικές απολύσεις, λοκ-άουτ, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, απολύσεις, πλειστηριασμοί...

Δύσκολο να περάσουν όλα αυτά από την παρούσα Βουλή και να πάρουμε τα 7 δις της δόσης.

Στην καλύτερη, κάποια από όλα αυτά θα μπούν σ' ένα μόνον άρθρο που θα ψηφιστεί "για να φύγουμε από το μνημόνιο".

Έτσι ίσως να πάρουμε μέρος των χρημάτων. Λέμε μέρος των χρημάτων επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν μας είπαν "κάνατε τα μισά, άντε πάρτε τα μισά χρήματα". Τώρα, η πιθανότητα να μας το πουν είναι ισχυρή.

2) ΔΝΤ: Αν του πούμε πως δεν θέλουμε τα 12 περίπου δις που έχουμε λαμβάνειν το 2015-16 και του ζητήσουμε να φύγει, θα φύγει.

Αλλά εδώ μπλέκουμε με μερικά απλά μαθηματικά: Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 είναι περίπου 12 δις. Προσθέστε άλλα 12, αν πούμε όχι σε περαιτέρω χρήματα του ΔΝΤ, και πάμε στα 24.

Και αν στραβώσει η αξιολόγηση και δεν πάρουμε και τα φετινά, πάμε στα 30 δις.

Ερώτηση: Μπορούμε να τα βρούμε; Ναι, λέει η κυβέρνηση. Θα δανειστούμε από τις αγορές, θα πάρουμε και από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης τα διαθέσιμα που έχουν, άντε και κάποια από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, έχουμε και ένα μαξιλάρι επειδή δανειστήκαμε φέτος και έχουμε βάλει στην άκρη, βγαίνει η εξίσωση.

Σημείωση: Προχθές, το 10ετές ομόλογο ξεπέρασε πάλι το 6%. Υπήρχαν μία σειρά από τεχνικοί και εξηγήσιμοι λόγοι, φάνηκε όμως και ένα άγχος στις αγορές για το μέλλον της χώρας άνευ ΔΝΤ.

Θα τα βρούμε λοιπόν τα χρήματα από τις αγορές; Και αν ναι, πόσο πιο ακριβά απ' όσο δανειζόμαστε σήμερα από το Μηχανισμό Στήριξης;

Και αν πούμε πως τα βρίσκουμε τα χρήματα στις αγορές, με τι μούτρα θα πούμε στους εταίρους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θέλουμε περαιτέρω ελάφρυνση;

Πόσο υπεύθυνο είναι μετά από πέντε χρόνια πόνου και δακρύων να παίρνεις τέτοια ρίσκα όταν κινδυνεύεις, και το γνωρίζεις, να ξανακυλίσεις και να βρεθείς πολύ πιο πίσω, ζητώντας νέο, και αςφαλώς μεγαλύτερο, δάνειο αν κάτι στραβώσει;

Πόσο υπεύθυνο είναι να βάζεις έναν μικροπολιτικό σχεδιασμό ("διώχνω το μνημόνιο, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει ότι θα το διώξει αυτός") πάνω από το συμφέρον της χώρας, που δεν είναι άλλο από την ομαλή έξοδο από την τεράστια κρίση που τη μαστίζει καθώς και να κερδίσει την τελευταία μεγάλη μάχη για την ελάφρυνση του χρέους;

Εκτός και αν η κυβέρνηση γνωρίζει πράγματα που δεν γνωρίζουμε εμείς. Αν δηλαδή έχει διαβεβαιώσεις ότι τα φετινά χρήματα θα τα πάρουμε ακόμη και αν δεν περάσει τίποτε από τη Βουλή.

Εκτός και αν έχει ήδη συμφωνήσει να μας δώσει, ο ESM, ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του χρόνου για την περίπτωση που κάτι στραβώσει στις αγορές.

Εκτός και αν ο Μάριο Ντράγκι τους έχει ψιθυρίσει στο αυτί πως η ΕΚΤ σκοπεύει να αρχίσει να αγοράζει αβέρτα κρατικά ομόλογα, ώστε να πέσουν τα spreads.

Και τέλος, εκτός και αν η καγκελάριος Μέρκελ έχει ήδη δώσει στον Αντ. Σαμαρά το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κι αυτός απλώς το κρατάει στο συρτάρι για να το ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή.

Διαφορετικά, δεν έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο για τη χώρα, αλλά για την πολιτική επιβίωση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να δουν πως ακριβώς θα ...μοντάρουν το σχέδιο.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. sam kon 0:37 01/10/2014

    Κυρ φελεκη εισαι παλικάρι σε παρακουλουθης εχτες βράδυ μπράβο

  2. Uncle.k 9:51 29/09/2014

    Σωστός.-

  3. Θ.Τ. 7:29 29/09/2014

    Η Κυβέρνηση Σαμαρά/ΒΒ,
    αντί να αντιμετωπίζει την κρίση ( ανεργία κ.λπ. )
    εξακολουθεί να κάνει show γιά να μείνει στην καρέκλα .
    Είναι ανεύθυνη . Δηλ. ΚΑΙ σ΄αυτό μοιάζει στον τσίριζα .

    Ρε που πάμε ? !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.