ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς απτά αποτελέσματα η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

«Συνεχίζουμε το πρόγραμμα, περιμένουμε ανάσες»

Χωρίς απτό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική Καγκελαρία.

Άλλωστε, ακόμη κι αν το Βερολίνο υιοθετούσε πλήρως τις ελληνικές θέσεις, θα έπρεπε να «ακουστούν» και οι απόψεις των υπολοίπων κρατών μελών, της ΕΚΤ και, φυσικά, του ΔΝΤ.

Η Καγκελάριος υιοθέτησε θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό μίλησε για επιτυχίες, χωρίς πάντως να υπεισέλθει στην ουσία των θέσεων που έθεσε η ελληνική πλευρά και επιγραμματικά συνοψίζονται σε ανάσες για την οικονομία, μέσω φοροελαφρύνσεων, για το 2015, αποφυγή ενός νέου μνημονίου, έξοδο της τρόικας από την Ελλάδα με άρνηση των επόμενων δόσεων του ΔΝΤ, ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους του αλλά και τις αγορές, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και μέσω του Εθνικού αναπτυξιακού πακέτου που έχει στόχο να αντικαταστήσει το μνημόνιο, επιμονή στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα.

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».

«Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε και στους δύσκολους στόχους που πέτυχε η Ελλάδα. «Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα απ' ότι προβλεπόταν.

«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα. Τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά, οι αποδόσεις τον Απρίλιο ήταν 4,95 και τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,20. Η χώρα μου πέτυχε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες της χρησιμοποιώντας λιγότερα από τα ποσά, που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Η Ελλάδα πέτυχε παρά την πολύ σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

Πρόσθεσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας και ότι θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«H Ελλάδα μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της, δεν απαιτείται καινούργιο πακέτο βοήθειας, έχουμε ανάγκη φοροελαφρύνσεις για να πετύχουμε όλους τους στόχους εξυγίανσης. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης, σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε, τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα πρέπει να τις είχαμε κάνει μόνοι μας και θα τις συνεχίσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, στη συνάντηση –που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα– ετέθη το σύνολο της ατζέντας με τις ελληνικές επιδιώξεις. Ωστόσο, δεν αρνούνται ότι η απάντηση της Ευρωζώνης δεν θα είναι αυτονοήτως θετική, ούτε βέβαια και θα δοθεί άμεσα, καθώς θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα.

 

Διαβάστε επίσης: Αθήνα - Βερολίνο ένα μνημόνιο δρόμος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.