ΚΟΣΜΟΣ

»Άνεμος» αποσχιστικών τάσεων στην Ευρώπη

Οι Σέρβοι της Βοσνίας θέλουν να μιμηθούν τους Σκωτσέζους

Το παράδειγμα των Σκωτσέζων θέλουν να ακολουθήσουν οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

 

Ελπίζουν, πως η Σκωτία στο δημοψήφισμα της Πέμπτης θα επιλέξει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα αυξήσει τις προοπτικές για ένα νέο κράτος στη Βαλκανική.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, έπειτα από την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσία με το  δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν δίστασε, ενόψει του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, να μιλήσει για το ενδεχόμενο απόσχισης, υπενθυμίζει το AFP.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ πρόσφατα δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία παρακολουθεί τι συμβαίνει στο ιταλικό Νότιο Τιρόλο, στη Σκωτία, ακόμη και στην Καταλονία, επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «είναι σημαντικές εμπειρίες για τους Σέρβους της Βοσνίας».

Στην πολυεθνική Βοσνία, ωστόσο, με την αιματηρή κληρονομιά του πολέμου το 1992-1995 κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως αναφέρουν παρατηρητές, η ιστορία περί ανεξαρτησίας υποδαυλίζει και τον κίνδυνο νέας ένοπλης σύγκρουσης, προειδοποιεί το AFP.

Πολλοί Σέρβοι μέχρι σήμερα δεν αποδέχθηκαν το νέο μεταπολεμικό βοσνιακό κράτος, παρά την αυτονομία που έχουν στη Σερβική Δημοκρατία, αναφέρεται στο τηλεγράφημα και παρατίθενται δηλώσεις του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα, Μίλος Σόλαγι: «Αν αύριο οργανωθεί δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Σέρβων θα ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας».
Σημειώνεται ακόμη ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου και ότι ο Ντόντικ έχει εντάξει την ιστορία περί ανεξαρτησίας στις προεκλογικές ομιλίες του.

Από την άλλη πλευρά, ο πρέσβης της Βρετανίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Έντουαρντ Φέργκιουσον, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα χάραξη συνόρων στα Βαλκάνια. Απαντώντας στην ερώτηση πώς βλέπει το γεγονός ότι η Σερβική Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Μίλοραντ Ντόντικ, με βάση το παράδειγμα της Σκωτίας που ανήγγειλε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, οικοδομούν θέση για το μοντέλο εξόδου της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία, ο κ. Φέργκιουσον εκτίμησε ότι η ασφάλεια και η ευημερία της Βοσνίας στο μέλλον βασίζονται στην ενότητα και όχι στις διαιρέσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.