ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στις εκλογές

Στο επίκεντρο (του ΠΑΣΟΚ) η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε κεντρικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Και μπορεί δημοσίως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να την τοποθετεί μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί και μαζί της η συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, στο πίσω μέρος του μυαλού των παροικούντων την Χαριλάου Τρικούπη, όμως, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον έχει ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος, θα ισχύσει σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τελικά πρώτο κόμμα, αλλά δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επιχείρησε πάντως να κλείσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φαντασιωθεί ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες εκλογές είναι σε δυο χρόνια», σχολίασε (ΒΗΜΑ FM), υποστηρίζοντας πάντως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου αφού «η χώρα χρειάζεται πολιτική μεταρρύθμιση», όπως είπε. Ο ίδιος μάλιστα μίλησε για «συνολική πολιτική μεταρρύθμιση», που θα αφορά από τα οικονομικά των κομμάτων, ως το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και έναν νέο αναλογικότερο εκλογικό νόμο, αφού παρατήρησε με νόημα ότι «κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν πλειοψηφίες με βάση τον αλγόριθμο του bonus των 50 εδρών».

«Μπορεί το πολιτικό σύστημα να πορευτεί όπως πορεύεται;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του (Σκάι) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, υποστηρίζοντας ότι πλέον το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να πορευτεί με συνεργασίες. «Όταν έχουμε σήμερα κόμματα - όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές- του 26% ή του 23% και αυτό το είδαμε και το Μάιο του '12 που είχαμε αποτελέσματα της τάξης του 17 -18% , οφείλουμε να μην συντηρούμε μια κατάσταση η οποία δημιουργεί ένα τεχνητό δικομματισμό», συνέχισε, προβάλλοντας την ανάγκη να εκφράζεται στην εκάστοτε κυβέρνηση και αυτό που αποτυπώνει ο κόσμος με την ψήφο του.

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τάχθηκε από την πλευρά του και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως ένα θέμα που συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε (Αθήνα 9,84) πως «όταν λέμε για κατάργηση των 50 εδρών, δεν σημαίνει και εξάλειψη», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης προς τα κάτω του αριθμού των εδρών, με βάση τα νέα δεδομένα. «Θα πρέπει να πάμε σε μία κατεύθυνση αναλογικότερης εκπροσώπησης, ενδεχομένως μειώνοντας αυτό το μπόνους», είπε, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις 50 έδρες, αλλά και προσθέτοντας επιπλέον παραμέτρους που θα πρέπει να εξεταστούν. Μεταξύ αυτών, το όριο εισόδου στην Βουλή, το κατά πόσον συνασπισμοί κομμάτων θα δικαιούνται, εφόσον συνεργαστούςν μετεκλογικά, το μπόνους κ.α.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.