ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στραμμένο σε Παρίσι-ΔΕΘ

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

Να στρέψει τα φώτα στο πεδίο της οικονομίας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της άτυπης αναμέτρησης Σαμαρά-Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, που θα σηματοδοτήσει και μία «θερμή» πολιτικά σεζόν.

Ενόσω στην Κουμουνδούρου μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το επόμενο σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη να παίξει στην έδρα της οικονομίας, ώστε να «προλάβει» τυχόν φιλολαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού μεθαύριο, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Επιχείρηση αποδόμησης

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με την εμφάνισή του στην ΔΕΘ να «χτίσει» ένα νέο οικονομικό αφήγημα για την κυβέρνηση, με τη μορφή ενός «success story». Για τον λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η αρχή γίνεται σήμερα, με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθεί την επίσκεψή του αυτή προκειμένου να ασκήσει στην κυβέρνηση δριμεία κριτική για τη μη σύλληψη των λαθρεμπόρων καυσίμων, αλλά και για την πλημμελή άσκηση ελέγχου σε λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λίχτενσταϊν), όπως επίσης και για τον ανεπαρκή έλεγχο των εν Ελλάδι off shore εταιρειών.
Αναμένοντας... ειδήσεις από το Παρίσι

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως οι ειδήσεις από το Παρίσι -όπου διαπραγματεύεται κλιμάκιο υπουργών με τους εκπροσώπους της τρόικας- δε θα είναι θετικές. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ως σοβαρές τις πληροφορίες και τις διαρροές πως η κυβέρνηση πιέζεται για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του νόμου περί απεργιών και κορυφαία στελέχη του κόμματος δηλώνουν με έμφαση πως «ό,τι κι αν εξαγγείλει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ, αν οδηγηθεί σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά, ο κόσμος θα καταλάβει ότι παίρνει ακόμη δυσάρεστα μέτρα».

Εξάλλου, ήδη από χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «πέραν της αλλαγής του σημείου συνάντησης, κυβέρνηση και τρόικα σε απόλυτη σύμπνοια συναντώνται για άλλη μία φορά για να επιβεβαιώσουν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία». Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, επιτέθηκε στο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «καμία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν ήθελε και δεν έβαλε ποτέ κόκκινες γραμμές, ούτε διαπραγματεύτηκε επί της ουσίας. Όλα τα υπόλοιπα περί ελαφρύνσεων και τέλος του μνημονίου είναι για εσωτερική κατανάλωση που δεν πείθουν πλέον κανέναν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.