ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Εφαλτήριο εξόδου από το Μνημόνιο το Παρίσι

Τα μέτωπα, τα αγκάθια και οι επιδιώξεις Σαμαρά - Βενιζέλου

Ως απαρχή της πορείας για έξοδο από το μνημόνιο, υπό αυτή τουλάχιστον την μορφή του, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την... αναγνωριστική συνάντηση που θα έχει αύριο η ελληνική αντιπροσωπευτική ομάδα με την τρόικα στο Παρίσι.

Για το Μαξίμου, πρωταρχική επιδίωξη κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που θα υπάρξουν είναι να μπει το... νερό στο αυλάκι ως προς τις θέσεις κάθε πλευράς ώστε, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, η τελική αξιολόγηση να γίνει με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Αν αυτό συμβεί – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνήσει και το ΔΝΤ να μην αναμένει τα stress test των τραπεζών – τότε αμέσως μετά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να ανοίξουν μία παράλληλη συζήτηση.

Αφενός για τη λήξη του προγράμματος (μνημονίου) και την αντικατάσταση της τρόικας με την πάγια και συνήθη εποπτεία που ασκείται από την Κομισιόν στα κράτη – μέλη.

Αφετέρου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων και της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής να είναι το πλέον ισχυρό. Θεωρείται, δε, ιδιαιτέρως πιθανό ότι οι «εκπτώσεις» αυτές θα συνδέονται με μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα έχουν τεθεί στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο για να συμβούν αυτά, η Αθήνα θα πρέπει πρώτα απ' όλα να κλείσει με επιτυχία τον κύκλο της αξιολόγησης που ανοίγει αύριο στο Παρίσι. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από την ηγεσία του Υπ. Οικονομίας (Χαρδούβελης, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης) τους συναρμόδιους υπουργούς (Δένδιας, Μητσοτάκης, Βρουτσης, Αθανασίου) και τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου.
Στόχοι της είναι η επίτευξη συμφωνίας στα ακόλουθα θέματα:

• Δημοσιονομικό κενό 2015, (2 δισ. ευρώ το εκτιμά η τρόικα) με την Αθήνα να θεωρεί ότι θα είναι πολύ μικρότερο και παράλληλα να ζητά την... ανοχή έστω της τρόικας για τις πρώτες φοροελαφρύνσεις, αρχής γενομένης από το πετρέλαιο θέρμανσης και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Τη συζήτηση βαραίνουν και οι εκκρεμότητας με τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των αποδοχών ενστόλων και δικαστικών, για τους οποίους ο κ. Σταϊκούρας ετοιμάζει νέο μισθολόγιο.

• Κλείσιμο των επικίνδυνων θεμάτων όπως η απαίτηση για νέες αλλαγές στο εργασιακό (απεργίες, ανταπεργία εργοδοτών, συνδικαλιστικός νόμους, ομαδικές απολύσεις) και στο ασφαλιστικό. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και το ζήτημα της αξίας στην οποία θα εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο, με την Αθήνα να απορρίπτει την πρόταση της τρόικας για το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

• Εκκαθάριση της λίστας εκκρεμοτήτων όχι μόνον από τα δύσκολα (εργασιακά, ασφαλιστικά) αλλά και από τα ήσσονος σημασία θέματα προκειμένου η κυβέρνηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε όσα θεωρούνται κρίσιμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εφόσον απαιτηθεί (πράγμα όχι πιθανό σε αυτή τη φάση) θα επιδιώξει να παρέμβει και ο ίδιος πολιτικά προκειμένου να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που το μόνον που θα είχε ως αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του – ήδη αρνητικού λόγω ΕΝΦΙΑ – κλίματος για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.