ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σοκαριστική εκτέλεση Αμερικανού δημοσιογράφου

Οι Τζιχαντιστές συνεχίζουν να κόβουν κεφάλια - Αμηχανία στις ΗΠΑ

Η γνωστή ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την εκτέλεση -δια αποκεφαλισμού- του δημοσιογράφου Στίβεν Τζοέλ Σότλοφ, του δεύτερου Αμερικανού ομήρου που κρατούσε εδώ και καιρό. Ποιες οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και των δυτικών για τη βάρβαρη πράξη που έρχεται μετά από τον αποκεφαλισμό του επίσης Αμερικάνου δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Απειλούν και με τρίτη εκτέλεση οι Τζιχαντιστές (ενός Βρετανού).

Στο βίντεο, που έχει τίτλο «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική» διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν μασκοφόρο οπλισμένο με μαχαίρι. Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ. Στη συνέχει παρουσιάζει τον Βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει και αυτόν. «Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής. Ο Σότλοφ μιλάει προς την κάμερα πριν τον αποκεφαλισμό του, δηλώνοντας ότι «πληρώνει το τίμημα» της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ.

sotloff2

Ο Στίβεν Σότλοφ, ο οποίος έγινε ο δεύτερος Αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή.

Ο Σότλοφ εργαζόταν μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εφημερίδα Christian Science Monitor και την επιθεώρηση World Affair Journal, ενώ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία. Ο δημοσιογράφος είχε επίσης μείνει καιρό στην Υεμένη, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται φίλους του Σότλοφ. Ο Σότλοφ ήταν 31 ετών και αγνοούνταν στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013. Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο.

Είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ενώ άρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Ο Σότλοφ είχε ταξιδέψει επανειλημμένα στα πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους NYT. Διαβεβαίωνε τους φίλους του πως έχει συνείδηση των κινδύνων.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε προηγουμένως αποκεφαλίσει τον Τζέιμς Φόλεϊ, έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο. Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε απειλήσει τότε ότι ο Σότλοφ θα ήταν το επόμενο θύμα.

Η μητέρα του Σότλοφ είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο καλούσε τους απαγωγείς του γιου της να τον απελευθερώσουν. Νωρίτερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ενημερώθηκε για την ανάρτηση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου και δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα εργαστεί για να εξακριβώσει εάν το βίντεο είναι αυθεντικό. Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του ομήρου εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, διευκρινίζοντας κι εκείνη ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει εάν το βίντεο με την εκτέλεση είναι αυθεντικό. Ο αποκεφαλισμός του Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ανάλογη δήλωση καταδίκης της εκτέλεσης του Σότλοφ εξέδωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας ότι πληροφορήθηκε «με φρίκη, την αποτρόπαιη εκτέλεση ενός Αμερικανού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.