ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμονή στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθοριστική συνάντηση

Με το βλέμμα στραμμένο στη… Μέρκελ

Τα αποτελέσματα της καθοριστικής αυριανής συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι πως από τη συνάντηση αυτή θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τρίτο Μνημόνιο ως «δάνειο-γέφυρα», έναρξη συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους ή σιγή ασυρμάτου από τους δανειστές έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα για την αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με τα δεδομένα που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τη συζήτηση των δύο ηγετών, θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις εφεξής. Δηλαδή, είτε η κυβέρνηση θα λάβει το «δώρο» της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος –που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «επίτευγμα» ο Αντώνης Σαμαράς- είτε η Γερμανίδα καγκελάριος θα πιέσει για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, οπότε τα βλέμματα θα πέσουν στην προεδρική εκλογή και στο κατά πόσον αυτή θα φέρει πρόωρες εκλογές.

Νέα δεδομένα

Αυτά, λοιπόν, τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την αυριανή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η Κουμουνδούρου να χαράξει τον δικό της πολιτικό σχεδιασμό: να γνωρίζει, δηλαδή, αν ο κ. Σαμαράς θα πάρει κάτι από την καγκελάριο και θα προσπαθήσει να το «παλέψει» ως τον Φεβρουάριο του 2015 ή αν θα διαμορφωθούν ασφυκτικές πολιτικές συνθήκες, που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν και το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να «γλιτώσει» το νέο Μνημόνιο. Το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το καλύτερο για τους δανειστές θα ήταν να δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά ένα «δάνειο γέφυρα», προκειμένου να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα ως τον Μάρτιο του 2016, οπότε τελειώνουν και οι καταβολές από το ΔΝΤ. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο «μοντέλο Πορτογαλίας», δηλαδή στο να αρνηθεί τις εναπομείνασες καταβολές από το ΔΝΤ και να επιχειρήσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 με έκδοση ομολόγων και έντοκων γραμματίων. Κάτι τέτοιο προφανώς και δημιουργεί κι άλλα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, αφού στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός θα οδεύσει προς την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως «διώξαμε το ΔΝΤ» και ότι «βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια».

Τούτων δοθέντων, η αυριανή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σημαντική, όσο είναι και για την κυβέρνηση. Και μένει να φανεί αν από το κτήριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο θα βγει… «λευκός καπνός» ή όχι και πώς αυτό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα…

«Ικέτης»

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από χθες, έχει προεξοφλήσει ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην γερμανική πρωτεύουσα για να ζητήσει «δώρα» από την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «κατευθύνεται ως ικέτης στην κ. Μέρκελ, προσβλέποντας στην επιείκειά της».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.