ΚΟΣΜΟΣ

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Ζήτησε ισόβια για τον Κάρατζιτς

Την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ)  για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), μεταξύ άλλων για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου 8.000 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν.

«Η ισόβια κάθειρξη είναι η πιο ενδεδειγμένη ποινή» επισήμανε το γραφείο του εισαγγελέα σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα, 3 ημέρες πριν από την έναρξη των τελικών αγορεύσεων ενώπιον του Δικαστηρίου, που εδρεύει στην Χάγη.

«Υπό τις διαταγές του, οι υφιστάμενοι του Κάρατζιτς και όσοι συνεργάζονταν με εκείνους εξεδίωξαν, σκότωσαν, βασάνισαν και τρομοκράτησαν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους και Κροάτες», υπογραμμίζει η κατηγορούσα αρχή.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι ο Κάρατζιτς, μαζί με τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέπραξαν εθνοκάθαρση σε περιοχές της Βοσνίας μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από 2,2 εκατ. ακόμη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.