ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «προληπτικό» μνημόνιο

Αντ. Σαμαράς: Συζητάμε μία «προληπτική γραμμή στήριξης»

Για προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα από «πιθανές αναταράξεις στις αγορές» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Ασίας στο Μιλάνο. Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι, το ενδεχόμενο αυτό δηλαδή ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, «αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων» επαναλαμβάνοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.

Κατά τα  άλλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει «το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Και πρόσθεσε: «Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας ότι, συμβάλλει στην ανησυχία των αγορών.  «Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοινωση του Συριζα υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν ειναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του στο Reuters, τόνισε πως «Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής».

Επιπλέον, επέμεινε στου ισχυρισμούς του ότι η Αθήνα συνεχίζει επιτυχώς την πορεία εξόδου από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ωστόσο, παράλληλα, ότι το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας γραμμής πιστώσεων για την αντιμετώπιση πιθανής αναταραχής στις αγορές είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση.

Στη δημοσίευσή του, ο ειδησεογραφικός οργανισμός κάνει ιδιαίτερη μνεία στη μαζική ρευστοποίηση ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα και την άνοδο των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι έθεσαν υπό αμφισβήτηση από αρκετές πλευρές το εάν και κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιό της να βγει από το πρόγραμμα στις αρχές του 2015.

«Μπορούμε τώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε τους πόρους για να βγούμε από το πρόγραμμα», υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αυτές «αποτελούν το εισιτήριό μας για την βιώσιμη ανάπτυξη».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.