ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβολο νεοοθωμανισμού

Εν μέσω αντιδράσεων εγκαινιάστηκε το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

Εγκαινιάστηκε το Ακ Σαράι (Λευκό Παλάτι) του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η φαραωνική κατασκευή του οποίου προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων.

Το μεγαλοπρεπές κτήριο, που κατασκευάστηκε έξω από την Άγκυρα, θα είναι το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. Έχει 1.000 δωμάτια και γραφεία, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τ.μ.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων. Το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο αυτό θα είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους και λίμνες.

Το κόστος ανέγερσής του ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως και το γεγονός ότι, αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος για την κατασκευή του.  Σημειώνεται ότι, το νέο προεδρικό μέγαρο της γειτονικής χώρας έχει ήδη μετατραπεί σε σύμβολο του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν καθώς ανεγέρθηκε σε έκταση που αποτελούσε τη φάρμα του Κεμάλ Ατατούρκ και ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική με αρκετές δικαστικές αποφάσεις.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. gp 22:10 29/10/2014

    Σίγουρα το παλάτι αυτό φανερώνει μια Δικτατορική τάση έκ μέρους του Ερντογάν.Από την άλλη όμως είναι ο δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας.Τέτοια ευημερία οι Τούρκοι σίγουρα δεν θα ξαναβρούν. Ήταν μιά χώρα ρημαγμένη από το ΔΝΤ, κατάφερε και το έδιωξε πραγματικά όχι μόνο στα λόγια, μηδένισε το εξωτερικό της χρέος πληρώνοντας το Μάιο του 2013 την τελευταία δόση στο ΔΝΤ και από εδώ και πέρα ότι βγάζει είναι κέρδος για τον λαό της.Ή Τουρκία είναι πιά στο κλάμπ των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και αυτό έχει την σφραγίδα του Ερντογάν.Ό Ερντογάν και ο Πούτιν είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.