ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένα και ένα… κάνουν δύο;

Δεν χρειάστηκαν και πολλά: Εκτίναξη των spreads και «βύθιση» του Χρηματιστηρίου και οι εικόνες από το παρελθόν ξαναζωντάνεψαν.. Όπως το καλοκαίρι του 2012 έτσι και τώρα «ο πρωτοξάδελφος του μπατζανάκη του κουμπάρου της ξαδέλφης μου, που είναι διευθυντής σε Τράπεζα» είχε την «σίγουρη πληροφορία» ότι επίκειται «καταστροφή»… Ότι καλό θα ήταν ότι έχεις και δεν έχεις φυλαγμένο να το «σηκώσεις» και να το θάψεις στον κήπο, να το βάλεις στο σεντούκι, να το κρύψεις μέσα στο στρώμα..
Δεν θέλει πολύ.. Αυτή την στιγμή όλα κρέμονται σε μια κλωστή.. Ακόμη και το προφανές να πεις πως είναι και η συγκυρία τέτοια που οι διαχειριστές κλείνουν θέσεις και όπου το «στόρι» δεν είναι και το καλύτερο δυνατό «ξεφορτώνουν», η ψυχραιμία έχει πάει περίπατο προ πολλού…
Και είναι λογικό.. Η αντίδραση είναι ανθρώπινη: Ειδικά στην Ελλάδα.. Όχι γιατί απλά… είναι Ελλάδα, αλλά γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες που τόσο η αγορά ομολόγων, όσο και εκείνη του Χρηματιστηρίου μπορεί να γίνει γιο-γιο και να «τινάξει» τα πάντα στον αέρα.
Όταν μόλις το 14% του χρέους σου διαπραγματεύεται στην «ελεύθερη αγορά» -και το υπόλοιπο είναι διακρατικό- ή σε μετοχές τοποθετούνται ελάχιστα εκατομμύρια ευρώ, τότε οποιαδήποτε κίνηση ανοδική ή πτωτική γίνεται με ευκολία… Και το «ατύχημα» επίσης.
Τι έχει λοιπόν μπροστά της η Αθήνα; Μια αγορά που δείχνει δύσπιστη απέναντί της και όχι τυχαία: Να την δανείσει;; Ναι.. Αλλά με τους δικούς της κερδοσκοπικούς – τοκογλυφικούς όρους. Εκτός εάν δείξει πως «συμμορφώθηκε», ακολουθεί του κανόνες και τελεί και υπό «προστασία». Τότε ο δανεισμός θα γίνει με «λογικές» αποδόσεις. Από την άλλη τι; Τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ πρόθυμους είτε να μας δώσουν νέα κεφάλαια, είτε να βάλουν κάποια ποσά στο «χρηματοκιβώτιο» για «παν ενδεχόμενο», αλλά υπό προϋποθέσεις.. Να τηρήσουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που όπως πιστεύουν θα επιτρέψουν στην οικονομία να παράξει «πλούτο»… Και βέβαια «σφιχτοί» δημοσιονομικά ώστε να έσοδά μας ει δυνατόν να υπερβαίνουν τα έξοδα και να μένει κάτι στο Ταμείο, για να εξοφλούμε τα χρέη μας..
Σε απλά ελληνικά αυτή είναι η κατάσταση: Και εντέλει, ένα και ένα κάνουν δύο; Ή υπάρχει ο «Τρίτος δρόμος»;;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.