ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για εξάπλωση του ιού - Σχέδιο για καραντίνα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Εμπόλα στις ΗΠΑ

Έπειτα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Εμπόλα σε αμερικανικό έδαφος στο Ντάλας, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλία σήμερα με τον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), Τόμας Φρίντεν, σχετικά με τα «αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης» για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης περισσοτέρων κρουσμάτων της νόσου στη χώρα. Πιθανό να χρησιμοποιηθούν πειραματικά φάρμακα στον ασθενή που μένει σε καραντίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι εντοπίστηκε στη χώρα ο πρώτος ασθενής που έχει προβληθεί από τον ιό Εμπόλα, τονίζοντας την απειλή πως η επιδημία που μαστίζει χώρες της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες αφότου επέστρεψε στο Τέξας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Ο ασθενής εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλλας Health Presbyterian. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) επιβεβαίωσε τη διάγνωση.

Το τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το CDC, το τοπικό τμήμα υγείας και το νοσοκομείο προκειμένου «να διερευνηθεί η υπόθεση και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου». «Το νοσοκομείο έχει εφαρμόσει σχετικά μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν περιθάλψει αρκετούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον θανατηφόρο ιό στη Δυτικής Αφρική. Οι προηγούμενοι ασθενείς ήταν Αμερικανοί που εργάζονταν είτε στον τομέα της υγείας είτε ήταν εθελοντές στην ανθρωπιστική βοήθεια και διαγνώστηκαν με τον ιό ενώ βρίσκονταν ακόμα στη Δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα του Έμπολα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 21 ημερών μετά τη μόλυνση, γεγονός που αφήνει μεγάλο περιθώριο στο άτομο που έχει προβληθεί από τον ιό να διαφύγει του εντοπισμού. Ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν, δήλωσε ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να χειριστούν ασθενείς που έχουν προβληθεί από τον Εμπόλα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε το κοινό ότι ο ιός δεν πρόκειται να αποτελέσει την ίδια απειλή στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει στη Δυτική Αφρική. «Είναι σίγουρα πιθανό κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με αυτό το άτομο να παρουσιάσει συμπτώματα του ιού μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Φρίντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πορεία του ιού θα σταματήσει στις ΗΠΑ».

Ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για το κρούσμα στις ΗΠΑ

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τόμας Φρίντεν «συζήτησαν σχετικά με τα εν λόγω πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής υπόκεινται σε θεραπεία και οι προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν επαφή με τον ασθενή προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο Δρ. Φρίντεν δήλωσε επίσης ότι το CDC είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπόθεση και τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συζητά την πιθανή χορήγηση πειραματικών φαρμάκων ή πλάσμα αίματος ως ενδεχόμενη θεραπεία στον ασθενή που διαγνώστηκε σε νοσοκομείο του Τέξας με τον ιό Εμπόλα, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της υγείας. Ο Φρίντεν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Εμπόλα στις ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.