ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Φεμινισμός σήμερα;

«Πιστεύω ότι είναι σωστό να μπορώ να πάρω αποφάσεις για το σώμα μου». Όχι, δεν είναι ένας ακόμη ρόλος για την πανέμορφη χαρισματική ηθοποιό.

Η Έμμα Γουάτσον κάνει μια συγκλονιστική ομιλία για τον φεμινισμό στα Ηνωμένα Έθνη. Η γνωστή Ερμιόνη ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, κατάφερε με απλές λέξεις να επαναπροσδιορίσει τους στόχους ενός κινήματος που κάπου τη δεκαετία του '80 έχασε τον προσανατολισμό του.

Έχει ο φεμινισμός λόγο ύπαρξης σήμερα;

Η Έμμα αποφάσισε να γίνει φεμινίστρια , όταν σε ηλικία 8 ετών της είπαν ότι είναι «αυταρχική» επειδή ζήτησε να σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο. Η ίδια δήλωσε ότι την μπέρδεψε το γεγονός της άρνησης των δασκάλων της να αναλάβει τη σκηνοθεσία, ενώ τα αγόρια μπορούσαν να σκηνοθετούν .

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι επανέρχονται σεξιστικές αντιλήψεις πρακτικές (trafficking) αλλά και μια σημαντική οπισθοχώρηση στα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι προωθούν το ζήτημα της ισότητας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερα επικοινωνιακά μέσα για να πετύχουν το σκοπό τους.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και η χαρισματική ηθοποιός. Κόντρα στην επικρατούσα αντίληψη, ότι ο καθένας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του, ότι όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες, καταλήγοντας ότι ο φεμινισμός, έχει αποτύχει.

Με βάση μια έρευνα της βρετανικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 1999, ο φεμινισμός θεωρείται «ξεπερασμένος» και «αδιάφορος».

Η ατζέντα του φεμινιστικού ακτιβισμού των δεκαετιών του '70 και '80 με την υποστολή των πλακάτ πέρασε σε ακαδημαϊκές και θεωρητικές συζητήσεις.

Ωστόσο, τα φεμινιστικά κινήματα του σήμερα είναι πιο επιθετικά, πιο ακτιβίστικα, λιγότερο ακαδημαϊκά και περισσότερο εξωστρεφή.

Μετά το '80, η φεμινιστική σκέψη αποκτά μια ποικιλομορφία με τη σταδιακή αναγνώριση της πολλαπλότητας των ταυτοτήτων, έτσι, ώστε, ο φυλετικός, ταξικός, σεξουαλικός προσδιορισμός να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας ταυτότητας.

Μπορούμε να μιλάμε για φεμινισμό, σήμερα;

Ακόμη και αν ξεχάσουμε την καταπίεση των γυναικών στη Σομαλία, Τυνησία, Αφγανιστάν, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και στην πολιτισμένη Ευρώπη, κάθε δέκα μέρες, μία γυναίκα κακοποιείται μέχρι θανάτου. Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης της φεμινιστικής σκέψης;

Ένα βασικό ερώτημα, που ήδη έχει τεθεί από τη δεκαετία του '90 από το φεμινιστικό κίνημα, είναι γιατί οι γυναίκες, αν και παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στην εκπαίδευση, έχουν λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης σε διευθυντικές θέσεις.

Το σχολείο αποτελεί μια αντανάκλαση της κοινωνίας όπου τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων που παρατηρούνται στην κοινωνία υπάρχουν και στην τάξη. Από τη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά κατανοούν και προσλαμβάνουν τους ρόλους που αναπαράγονται μέσα από την οικογένεια αλλά και μέσα από τα βιβλία. Είναι αλήθεια ότι το σημερινό σχολικό πρόγραμμα δεν διαφέρει κατά φύλα.

Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και οι ίδιοι οι μαθητές/τριες κάνουν διαχωρισμό σε «αντρικά» και «γυναικεία» μαθήματα. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά χωρίζονται και κάθονται κατά φύλο . Και βέβαια και οι επιδόσεις των μαθητών, συχνά, αξιολογούνται, τελείως, στερεοτυπικά με βάση το φύλο του κάθε παιδιού.

Τα κορίτσια είναι επιμελή αλλά δεν έχουν «μαθηματική» σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι τα έμφυλα στερεότυπα λειτουργούν καταλυτικά στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Σε έρευνα της Καθηγήτριας Ελένης Μαραγκουδάκη που πραγματοποίησε σε νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων (1993 & 95) και αφορούσε τα παιδικά βιβλία που διαβάζουν οι νηπιαγωγοί στα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος εργασίας εμφανίζεται ανδροκρατούμενος (οι θηλυκοί χαρακτήρες ασκούν το επάγγελμα της δασκάλας και σπάνια συναντάμε γυναίκες γιατρούς και δικηγόρους).

Αξίζει να προσθέσουμε ότι ακόμη και η δομή της οικογένειας στα αναγνώσματα αντανακλά τα αυστηρά πατριαρχικά πρότυπα. Όσο για τα συναισθήματα των ηρώων αυτά διαχωρίζονται επαρκώς: Η ζήλια, η γκρίνια, η εκδικητικότητα, η τρυφερότητα είναι «γυναικεία αισθήματα», ενώ οι άντρες εμφανίζονται επιθετικοί, ατρόμητοι, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και περίσσιο ορθολογισμό.

Τι καινούργιο μας είπε η Έμμα;

Μα, ότι ο φεμινισμός «εξ ορισμού, είναι η πεποίθηση πως οι άντρες και οι γυναίκες θα έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Είναι η θεωρία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των φύλων».

Η ηθοποιός που πήρε πτυχίο από την Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο Brown, με τη φλογερή ομιλία της, ξαναέβαλε στο τραπέζι τον φεμινισμό απαλλαγμένο από ενοχές και διλήμματα. «Έχω δει άντρες να γίνονται ανασφαλείς, καθώς έχουν μια διαστρεβλωμένη αίσθηση του τι αποτελεί επιτυχία για αυτούς. Ούτε οι άντρες απολαμβάνουν τα οφέλη της ισότητας των φύλων», κατέληξε η ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός.

Τώρα, το κατά πόσο η Γουάτσον θα μπορέσει να αγγίξει τις νέες γυναίκες περισσότερο, απομένει να φανεί στην πράξη. Στη μιντιακή εποχή μας η Έμμα έστειλε το μήνυμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.