ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα συσχετίζει διατροφή πλούσια σε γάλα με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος

Το γάλα κάνει καλό στα κόκκαλα ή μήπως όχι ;

Την διαδεδομένη αντίληψη ότι το γάλα, λόγω του αυξημένου ασβεστίου και των πρωτεϊνών, μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων εξαιτίας της οστεοπόρωσης , έρχεται να ανατρέψει νέα έρευνα.  

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον , ανέφεραν ότι όχι μόνο η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων αλλά, αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητες κατάγματος και πρόωρου θανάτου και στα δύο φύλα.

Ο αυξημένος κίνδυνος πιθανώς να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, που όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση την ισχύ των συστάσεων για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ως μέτρου πρόληψης των καταγμάτων», τονίζουν οι Σουηδοί επιστήμονες, αλλά προσθέτουν ότι «τα ευρήματα αυτά πρέπει να τύχουν ανεξάρτητης επιβεβαίωσης, προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για νέες διατροφικές συστάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλακτος τη μέρα δεν φαίνεται να αποτελεί οποιοδήποτε πρόβλημα (το πρόβλημα αρχίζει μετά τα δύο ποτήρια), ενώ η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σε όλα τα είδη γάλακτος. Αντίθετα, όπως διαπιστώθηκε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γιαούρτι, τυρί), που έχουν πολύ πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, συνδέονται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα και λιγότερα κατάγματα, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.