ΕΛΛΑΔΑ

Και η έξοδος από τα μνημόνια

Handelsblatt: Φοβίζουν τους επενδυτές οι πρόωρες εκλογές

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα έφερναν στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να βγει πρόωρα στις αγορές, αποδίδουν δημοσιεύματα την επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα.

Στα αίτια της «ευρωκρίσης ΙΙ» αναφέρεται σήμερα μεγάλο μέρος του γερμανικού τύπου με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να θεωρεί ότι η ελληνική πτυχή της κρίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ενδογενείς παράγοντες. «Προπάντων το φάντασμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές», γράφει η εφημερίδα εξηγώντας ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει έναν νέο πρόεδρο. Και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Σε αυτό ποντάρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται σαφώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

«Η ρεαλιστική προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει στην αβεβαιότητα»

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές. Και αυτή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εύκολα». Η γερμανική οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους, να κρατικοποιήσει τις τράπεζες, να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να αυξήσει τις συντάξεις. «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι σημαίνουν αυτά για τα δημοσιονομικά της χώρας, την παραμονή της στην ευρωζώνη και το μέλλον της στην ΕΕ», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα. «Η ρεαλιστική προοπτική μιας νίκης της ριζοσπαστικής Αριστεράς τον Μάρτιο συμβάλλει στην αβεβαιότητα των επενδυτών και προκαλεί αρνητικές διαθέσεις στην οικονομία», εκτιμά και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

«Η Αθήνα αισθάνεται την ισχύ των αγορών»

Δεν είναι όμως μόνο η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί η Handelsblatt. «Η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί σκεπτικισμό σε πολλούς επενδυτές», αναφέρει η εφημερίδα εξηγώντας ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Σαμαρά να βγάλει πρόωρα τη χώρα του από το πρόγραμμα στήριξης δεν βρίσκει την επιδοκιμασία των αγορών. «Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν τώρα πώς δεν είναι σύμφωνες με κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, επικαλούμενη την έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δεν βλέπει κανένα νόημα στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Με τίτλο «Η Αθήνα αισθάνεται την ισχύ των αγορών», η Neue Zürcher Zeitung, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της στην νέα γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως υπογραμμίζεται δεν επιμένει πλέον στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται τώρα με αντικείμενο μια προληπτική πιστωτική γραμμή, προκειμένου να διασφαλίσει το σχέδιο της για την άντληση δανείων στις κεφαλαιαγορές, το επόμενο έτος», γράφει η ελβετική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι για να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στο πρόγραμμα προηγήθηκε μια καταιγίδα στο χρηματιστήριο και στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Από την Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.