ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναχώρησαν οι δανειστές για τις βάσεις τους

Και τα δάνεια των νοικοκυριών στο τραπέζι της τρόικας

Πάγο στη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια έβαλε η τρόικα που πριν από λίγο αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών. Τι δουλειά θέλουν να γίνει από την κυβέρνηση οι δανειστές.

Στη συνάντηση που είχαν από νωρίς το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Γκίκα Χαρδούβελη κατέστη σαφές ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο τη συγκεκριμένη ρύθμιση (κόκκινα δάνεια) και να συμπεριλάβει σε αυτή και τα φυσικά πρόσωπα με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Ουσιαστικά οι πιστωτές ζητούν μία ενιαία ρύθμιση, ή έστω ένα νόμο που να επιτρέπει να κουμπώνουν οι διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες με χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες με αυτές που αφορούν στα νοικοκυριά.

Η τρόικα αναχωρεί από την Ελλάδα με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και θα επιστρέψει μετά τις 28 Οκτωβρίου στην Αθήνα προκειμένου να τεθούν εκ νέου επί τάπητος όλα τα καυτά μέτωπα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιστρέφουν στις βάσεις τους ώστε να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Θα μετάσχουν μάλιστα και στη συνεδρίαση του ΔΝΤ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

Στις 13.30 ο υπουργός Οικονομικών μιλάει σε οικονομικό συνέδριο (στην 2η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας- Η πορεία προς την ανάπτυξη») σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  Ο Υπουργός θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς την Κυριακή στις 12.15 ώρα Ουάσινγκτον (19.15 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα όπως το χρέος, η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας και η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους. Εκτός από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο βουλευτής και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.