ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού κάνει πίσω η Αθήνα, τι ζητούν οι δανειστές

Και τώρα …μπρα ντε φερ με την τρόικα

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης στο Βερολίνο, μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης: Η τρόικα κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις θα επιμείνει για τομές στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως και αυτό των αποκρατικοποιήσεων, αλλά τα «μπρα ντε φερ» των δύο πλευρών δεν θα εξαντληθεί σε αυτά τα δύο «καυτά μέτωπα». 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μια αξιολόγηση που κρύβει «παγίδες» σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα». Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για μερική αναδίπλωση σε ορισμένα από τα πεδία των διαπραγματεύσεων με στόχο να κερδίσει το «μεγάλο έπαθλο», που δεν είναι άλλο από την απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Επί τάπητος θα τεθούν «καυτά ζητήματα» που παραμένουν ανοιχτά, όπως οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ο συνδικαλιστικός νόμος, το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο, η φοροδιαφυγή, οι αποκρατικοποιήσεις και φυσικά το ασφαλιστικό.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων ή αύξησης των ορίων ηλικίας.

Όπως όμως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα «κάνει πίσω» σε τουλάχιστον μία από τις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να «κερδίσει» οτιδήποτε μπορεί στα υπόλοιπα μέτωπα.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον συνδικαλιστικό νόμο όπου και προωθούνται αλλαγές: Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαφοροποιηθεί το πλαίσιο για τις συνδικαλιστικές άδειες, καθώς με νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής). Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση το νόμο δίνονται έως 15 μέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους.

Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας, που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών. Για την χρηματοδότηση των συνδικάτων, στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους. Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο). Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.