ΕΛΛΑΔΑ

Ποια υποθηκοφυλακεία καταργούνται

Το κτηματολόγιο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Μέσω έξυπνων τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών θα γίνονται ο εντοπισμός ακινήτου, ο έλεγχος νομιμότητας και τα συμβόλαια για την απόκτησή του από το 2020, όταν το Κτηματολόγιο θα έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», σε πεντέμισι χρόνια από σήμερα ο αγοραστής που θα ενδιαφέρεται π.χ. για μια εγκαταλειμμένη μονοκατοικία θα μπορεί μέσω του έξυπνου τηλεφώνου του να εντοπίζει στον χάρτη του Κτηματολογίου το ακίνητο και ο δικηγόρος του να πραγματοποιεί ψηφιακό έλεγχο τίτλων.

Αφού διαπιστωθεί η νομιμότητα, θα μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να διαπραγματεύεται την τιμή πώλησης.

Ο συμβολαιογράφος θα ετοιμάζει το ψηφιακό συμβόλαιο και θα το στέλνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αγοραστή και πωλητή οι οποίοι θα υπογράφουν με ψηφιακή υπογραφή (περίπου ό,τι συμβαίνει με την είσοδο στο taxisnet).

Ακολούθως ο αγοραστής θα διαβιβάζει μέσω web banking την αμοιβή και τα τέλη μεταβίβασης στον συμβολαιογράφο καθώς και το τίμημα του ακινήτου στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα στέλνει ηλεκτρονικά στον συμβολαιογράφο το τοπογραφικό.

Στη συνέχεια, ο συμβολαιογράφος θα στέλνει ηλεκτρονικά στο Κτηματολογικό Γραφείο το συμβόλαιο και το τοπογραφικό καταβάλλοντας ταυτόχρονα μέσω web banking τα ανάλογα τέλη. Το τελικό βήμα είναι ο συμβολαιογράφος να στέλνει στον ιδιοκτήτη το ψηφιακό πιστοποιητικό της νέας ιδιοκτησίας του μαζί με τον χάρτη που την απεικονίζει.

Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων θα αρχίσει σταδιακά από το 2015.

Τα υποθηκοφυλακεία που θα καταργηθούν εντός της επόμενης χρονιάς είναι τα εξής:

Ιανουάριος: Άγιος Παύλος, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ευκαρπία, Κιλκίς, Νεάπολη, Ξάνθη, Πευκών, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκεών, Τριανδρία

Μάρτιος: Ανθούσα, Μαραθώνας, Διόνυσος, Έδεσσα, Εκάλη, Κατερίνη, Κοζάνη, Πικέρμι, Πολύγυρος, Ροδόπολη, Φλώρινα, Νέα Ερυθραία

Απρίλιος: Γαύδος, Θεσσαλονίκη

Μάιος: Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Κηφισιά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Πεντέλη, Ραφήνα, Σταμάτα

Ιούλιος: Αιγάλεω, Πειραιάς, Περιστέρι, Σάμος

Σεπτέμβριος: Γαλάτσι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.