ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεταμένο το κλίμα

Το Μαξίμου ανησυχεί για τρόικα και ΠΑΣΟΚ

Σε τεταμένο κλίμα μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις για το μισθολόγιο αλλά και τις ασυνεννοησίες υπουργών για δόσεις και κόκκινα δάνεια η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Οι αντοχές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να «σηκώσει» το βάρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα μοιάζουν περιορισμένες κι αυτό καταγράφεται ήδη από τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν καθαρή μεταξύ τους συμφωνία για τα επόμενα βήματα, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο, το βουνό των συμφωνιών που απαιτούνται προκειμένου να ξεκλειδώσει η προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή.

Παρά την... κατανόηση της ανάγκης του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να συνθλιβεί στην πόλωση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου ανησυχεί τόσο για τις δημόσιες διαφοροποιήσεις στο ζήτημα του μισθολογίου (σ.σ. και μάλιστα για ένα ζήτημα που ήταν γνωστό στη Χαριλάου Τρικούπη και είχε συζητηθεί και με την τρόικα, λένε κυβερνητικές πηγές) όσο και για το πακέτο των μέτρων στα εργασιακά, το οποίο απαιτεί η πλευρά των πιστωτών. Στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα και με δεδομένο ότι η Αθήνα θέλει να βγάλει το κεφάλαιο του συνταξιοδοτικού εκτός ατζέντας, δεν είναι και πολλά αυτά που μπορεί να δώσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Είναι το μισθολόγιο, είναι οι απολύσεις, είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Όλως τυχαίως και για τα τρία, οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι έντονες, τόσο για πολιτικούς λόγους (σ.σ. «δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει στις κάλπες κάνοντας απολύσεις» επισημαίνει πράσινο στέλεχος) όσο και για πρακτικούς – κομματικούς καθώς ένας μικρός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και συνδικαλιστών αποτελούν, ακόμη, ισχυρές ομάδες στήριξης του ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το κλίμα αλλά και με τη διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, για το πακέτο των ληξιπρόθεσμων και τα κόκκινα δάνεια, να είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα κληθούν σήμερα το απόγευμα να λάβουν αποφάσεις. Κατά το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι βρίσκουν κοινή περπατησιά. Ωστόσο, περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν πλέον καθώς η τρόικα συνδέει την επιστροφή της από την ωρίμανση σειράς θεμάτων (σ.σ. οι επαφές των δύο πλευρών μέσω mail είναι καθημερινές) ενώ ο ορατός εκλογικός ορίζοντας αυξάνει τις αμφιβολίες για το εάν η δικομματική θα ακολουθήσει τον οδικό χάρτη που σχεδίασε ή θα εκτροχιαστεί. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι στο Μαξίμου που πιστεύουν ότι θα είναι θετικό για τον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. εάν συμβεί αυτό που, φωναχτά ως συνήθως, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης: αν δηλαδή η κυβέρνηση πέσει εκ των έσω προσπαθώντας να περάσει μία μεταρρύθμιση από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.