ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το σχέδιο της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων

Μειώνονται τα πρόστιμα έως και 50%

«Κούρεμα» των προστίμων έως και 50% στις περιπτώσεις μη καταβολής των φόρων  σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό εξέταση είναι τα πρόστιμα που προσαυξάνουν κάθε οφειλή φόρου κατά 10%, 20% ή 30% σε περίπτωσηκαθυστέρησηςεξόφλησηςγια 2, 12 ή 24 μήνες αντίστοιχα, καθώςεπίσηςκαιοδιπλασιασμόςτηςοφειλήςσε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου. Ταυτόχρονα εξετάζεται να μην ξεκινάει η επιβολή του προστίμου από την επόμενη ημέρα που η οφειλή έχει καταστεί εκπρόθεσμη.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων είναι εξοντωτικά και δεν αποδίδουν. Τα υπέρογκα πρόστιμα έχουν πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα και έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά το ύψος των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται αλλά παραμένουν ανείσπρακτες.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα πρόστιμα πουεπιβάλλονταικυρίωςαπότοΣΔΟΕστουςλήπτες  εικονικών στοιχείων και όχι μόνο, ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ ουσιαστικά βάζουν  ταφόπλακαστηλειτουργίατωνεπιχειρήσεωνΑποτέλεσμαείναιαπό  τα πρόστιμα του ΚΒΣ, ταοποίαέχουναυξηθείαπότατέληΝοεμβρίουτου 2013 κατά 3,7 δις. Ευρώ, να έχει εισπραχθεί μόλις το 0,3%. Συγκεκριμένα τα πρόστιμαανέρχοντανστατέληΝοεμβρίουστα 22,78 δισ. Ευρώ και έχουν φθάσει πλέον στα 26,5 δισ. Ευρώ.

Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε φόρου, επιβάλλονται:

α) Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% τουβεβαιωμένουληξιπρόθεσμουχρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φθάσειτους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

β) Τόκοι οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώςυπολογίζονταιμεετήσιοεπιτόκιο 8,76% (8,76% / 12 μήνες = 0,73% το μήνα). Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών επιβάλλονται από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.