ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνει τα… «ψιλά γράμματα» της «μεταμνημονιακής» εποχής

«Μνημονιακούς» όρους μετά το… Μνημόνιο βλέπει η Κουμουνδούρου

Τις… κρυφές λεπτομέρειες της υπό διαμόρφωση (;) συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την «μετά Μνημόνιο εποχή» ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αποδείξουν πως, είτε ονομαστεί Μνημόνιο, είτε «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», η ζωή των πολιτών μετά την 31η Δεκεμβρίου δε θα αλλάξει.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, με νωπό ακόμη τον απόηχο της κοινοβουλευτικής μονομαχίας Σαμαρά-Τσίπρα, έχουν στη διάθεσή τους, όπως λένε, αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και μόλις το ευρωπαϊκό σκέλος του τριμερούς προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρωθεί, οι σκληροί όροι, τα προαπαιτούμενα και η εφαρμογή επώδυνων και αντικοινωνικών μέτρων θα συνεχιστεί.

«Διαιώνιση Μνημονίου»

Εξάλλου και χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «προσπαθεί να δεσμεύσει τη χώρα με διαιώνιση του Μνημονίου ως απαραίτητου συνοδευτικού μιας νέας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης», ενώ η Κουμουνδούρου διερωτήθηκε: «αλήθεια, τι θα διαπραγματευθεί ο κ. Σαμαράς όταν θεωρεί πως όλα πάνε καλά και το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, εκεί που βρίσκεται; Πώς είναι δυνατόν να φεύγεις από το Μνημόνιο και να συζητάς για νέα μνημονιακά προαπαιτούμενα και μέτρα, τη στιγμή που δεν ακυρώνεις τα προηγούμενα;»

Ο «αναγκαστικός» δανεισμός

Τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να καταδείξουν πως το Μνημόνιο θα είναι εδώ και όταν θα… τελειώσει. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι εταίροι επ’ ουδενί θα αφήσουν την Ελλάδα απλώς να βγει στις αγορές χωρίς εποπτεία και συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων». Άλλωστε, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο, όπως λένε, υπονόησε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ιδιαίτερα μία αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά: ο πρωθυπουργός, όταν απέκλειε στην ομιλία του το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, απέκλεισε μόνο το σενάριο ενός «νέου αναγκαστικού δανεισμού». Μ’ άλλα λόγια, δεν διαφοροποιήθηκε από τα όσα είπε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περί «προληπτικής γραμμής πίστωσης», η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ξέρει ότι έχει «μαξιλάρι» χρηματοδότησης, αν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ανέβουν σε τέτοιο σημείο που να καθίσταται ασύμφορος ο δανεισμός από τις αγορές. Ωστόσο, κατά τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, «η ύπαρξη μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, σημαίνει όρους και προαπαιτούμενα. Δεν θα χαρίσουν τίποτα οι πιστωτές στον Σαμαρά», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και αυτό ακριβώς –δηλαδή οι μελλοντικοί σκληροί όροι και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων- τίθεται εφεξής στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού του Μνημόνιο ως όρος μπορεί σε δύο μήνες να αποτελεί παρελθόν…

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 11:17 13/10/2014

    Τί ποιό ωραίο νά μεθάς καί νά ξέρεις ότι σέ κάθε καντούνι, κάθε στιγμή θά ξεφυτρώσει
    μιά λατέρνα νά στηριχτείς μή πέσεις καί σπάσεις τά μούτρα σου. Ε, αυτό δέν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Πότε θά τό καταλάβετε ότι δέν υπάρχει καμιά ασφάλεια πού ασφαλίζει χωρίς ασφάλιστρα; (έτσι γιά χατήρι τής αλλυλεγκύης;)
    Μού φαίνεται ότι οί μόνοι ρεαλιστές στήν έιναι καθηλωμένοι στόν Περισσό. Τί νά σού κάνει ένα τσούρμο τού 5%. Υποφέρει υπομονετικά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.