ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία σοκ

Ο «θάνατος» των μικρομεσαίων - 200.000 λουκέτα σε ένα χρόνο

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που βρέθηκαν το 2013 σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι ΜΜΕ, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν όπως αναφέρει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το ΒΕΑ αναφέρει ότι η χώρα μας κατατάσσεται, λοιπόν, σε χειρότερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ στον πίνακα Επισκόπησης Επιδόσεων MμΕ (SME Performance Review), σε σχέση με όλους τους επί μέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις ΜμΕ (SME Test). Προστίθεται επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το 2013 ο αριθμός των ΜΜΕ και η προστιθέμενη αξία τους βρίσκονταν πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα του 2008, αλλά η απασχόληση στις ΜΜΕ ήταν ακόμη αρκετά κάτω από το όριο αυτό αφού οι απασχολούμενοι ήταν κατά 1,9 εκατ. λιγότεροι, δηλ. 2,16% κάτω από το όριο του 2008. Εκτός αυτού, οι εξελίξεις σε ετήσια βάση δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Το 2013 η αύξηση της προστιθέμενης αξίας συνεχίστηκε κατά 1,1%, ωστόσο πρόκειται για συνεχιζόμενη πτώση σε σύγκριση με τα ποσοστά αύξησης των προηγούμενων ετών: 1,5 % το 2012 και 4,2 % το 2011.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.