ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Οργιάζει η «μαύρη» εργασία-«Βροχή» τα πρόστιμα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι παραβάσεις εργοδοτών για αδήλωτη εργασία κατά τους θερινούς μήνες, βάσει των απολογιστικών στοιχείων του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

Αντίστοιχα, πολλαπλασιάστηκαν  και τα πρόστιμα που επέβαλαν ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι κυρώσεις επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια από τους ελεγκτές και φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ!

Ειδικότερα, για τον μήνα Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές), ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, ενώ στο σύνολο του έτους, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, φθάνουν στο 3,31% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στα 9.935.255 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «η σημαντική αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων τους τελευταίους μήνες, αντανακλά την εντατικοποίηση των ελέγχων που είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της πρωτόγνωρης αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών τα δύο τελευταία χρόνια».

Ο υπουργός Εργασίας αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η αδήλωτη εργασία είναι «Λερναία Ύδρα», που λαμβάνει συνεχώς νέες μορφές στην αγορά εργασίας.
«Για να νικηθεί» τονίζει «χρειάζεται το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα. Και αυτό είναι πλέον υπόθεση του καθενός μας, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και πρωτίστως, όσων εργοδοτών αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν εκείνο το ευκαιριακό πρότυπο επιχειρηματικότητας του χθες που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έξαρση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του σήμερα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.