ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχώρηση μετά το

Αναδίπλωση Αντώνη για τα μνημόνια

Αναδίπλωση σε τόνους, χωρίς εγκατάλειψη του σεναρίου εξόδου, από την κυβέρνηση, μετά το μπαράζ αρνητικών ειδήσεων από τις αγορές.

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της για έξοδο από το μνημόνιο εξαναγκάζεται η κυβέρνηση, μετά την αποθαρρυντική στάση του Eurogroup, τις επιφυλάξεις Λαγκάρντ και το κλίμα... 2012 που επανέκαμψε στην αγορά ομολόγων και τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο στόχος απαλλαγής από το μνημόνιο δεν μεταβάλλεται, προφανώς, καθώς αποτελεί κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης και θεωρείται μονόδρομος για να αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ή, στη συνέχεια, μίας καλής εκλογικής επίδοσης των κομμάτων της συμπολίτευσης στις εκλογές. Ωστόσο, η Αθήνα... θάβει τις δηλώσεις υπέρμετρης αισιοδοξίας για έξοδο και για την ικανότητά της να πορευθεί μόνη της στη ζούγκλα των αγορών (σ.σ. με τις τρέχουσες αποδόσεις κάτι τέτοιο είναι αδύνατο) και επιδιώκει να ξαναπιάσει το νήμα από την τελευταία συνάντηση με την τρόικα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναδεικνύεται σε υπ' αριθμόν ένα προαπαιτούμενο για τις όποιες άλλες επιδιώξει της ελληνικής πλευράς και, πλέον, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα κληθούν να αποφασίσουν τί μπορούν και τί δεν μπορούν να υλοποιήσουν απ' όσα περιγράφονται στη συμφωνία με την τρόικα. Το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι με τους διθυραμβικούς τόνους των προηγούμενων ημερών και την καλλιέργεια κλίματος βέβαιης, ενδεχομένως δε και καθαρής, εξόδου από το μνημόνιο καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες που δυσχεραίνουν τους εφεξής κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η Αθήνα μοιάζει ήδη να αποδέχεται την ύπαρξη γραμμής πίστωσης, το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και την Παρασκευή από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός, και ο στόχος πλέον επικεντρώνεται ώστε οι όροι που θα τη συνοδεύουν να μην είναι τέτοιοι που να χαρακτηρίζονται ως «μνημονιακοί» και, παράλληλα, να επιτρέπουν ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στο εσωτερικό της ΝΔ και όχι μόνον η συζήτηση περί ευθυνών έχει ανοίξει και δεν είναι λίγοι όσοι χρεώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπερκτίμηση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης και της προσωπικής επιρροής του κ. Σαμαρά. «Χρεώνουν» δηλαδή σε όσους διακίνησαν τη βεβαιότητα εξόδου αυτό που ανέφερε, χθες, ο κ. Σαμαράς ότι δηλαδή η Αθήνα άνοιξε ένα μέτωπο από μειονεκτική θέση και τώρα πλέον καλείται να βρει νέο σημείο ισορροπίας.

Στο Μαξίμου το κλίμα είναι προφανώς βαρύ, άλλωστε και ο διεθνής περίγυρος δεν επιτρέπει κάτι άλλο. Ωστόσο, πιστεύουν ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί καθώς θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και ότι, εφόσον υπάρξει μιας μορφής απεμπλοκή ή πλαίσιο απεμπλοκής, η κυβέρνηση θα καρπωθεί την επιτυχία.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 12:57 16/10/2014

    Ο Κόσμος αλλαξε αλλάξαν οί καιροί….λέει ´ένα τραγούδι. Ό Αντωνης μίλησε και τό χρημα
    Χρηματιστήριο απάντησε επιρεαστηκε ανάλογα μέ τήν στιγμιαία ψυχολογία τών επενδυτών. Αλλά πού πάμε άν η πολιτική πάει όπου φυσάει τό χρηματιστήριο αντί τό χρηματιστήριο όπου φυσά ή πολιτική; «χαθήκαμε».
    Μπορεί βέβαια και να έριξε άδεια γιά νά πιάσει γιομάτα . Μόνο πού δέν κάνουν έτσι πολιτική . Λέμε λόγια του αέρα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.