ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πάρε τ' αυγό και κούρευτο!

Πως καταλαβαίνεις ότι ένας λογαριασμός στο Twitter είναι spam bot

Το Twitter έχει ένα θεματάκι με τα spam bot. Μεγάλο θεματάκι. Το ότι μπορείς να ακολουθείς τον οποιονδήποτε χωρίς την άδεια του βάζει πολλούς σε πειρασμό να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς για να σπαμάρουν ή για να αυξήσουν -υποτίθεται- τη δημοφιλία τους.

Το κακό με αυτούς τους ψευτο-λογαριασμούς είναι ότι αφ' ενός λειτουργούν σαν τις ορμόνες -σε "φουσκώνουν" όσο τις χρησιμοποιείς αλλά όταν τις σταματήσεις ή οι λογαριασμοί χαθούν τότε ξεφουσκώνεις απότομα- και από την άλλη μπερδεύουν ιδιαίτερα τους ερευνητές και αναλυτές που προσπαθούν να βρουν κοινότητες και influencers.
Πως όμως καταλαβαίνεις ότι ένας λογαριασμός που σε ακολουθεί είναι bot ή απλώς ένας spammer;
Κατ' αρχήν ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε όσους σας ακολουθούν, ιδού ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να σας πονηρέψουν:

1. Ακολουθεί αρκετούς - Τον ακολουθούν ελάχιστοι ή κανένας

Αν ο χρήστης δεν είναι εντελώς νέος στο "άθλημα", η ένδειξη αυτή δεν είναι φυσιολογική. Ιδιαίτερα αν αυτοί που ακολουθεί είναι κυρίως "brands" ή σελέμπριτις μόνο και όχι άλλοι κανονικοί άνθρωποι.

2. Ούτε ένα Tweet

Γενικά, αν είσαι καινούργιος, είναι καλό πρώτα να μάθεις το τι συμβαίνει γύρω σου, να διαβάζεις τα μηνύματα των άλλων και μετά, όταν θα είσαι έτοιμος, να αρχίσεις να γράφεις. Οταν όμως έχεις ένα λογαριασμό και για μεγάλο διάστημα δεν έχεις καν αρχίσει να γράφεις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ή το μετάνιωσες ή απλά δεν είσαι ...άνθρωπος!

3. Είναι "αυγό"

Δηλαδή, δεν έχεις ανεβάσει κάποια φωτογραφία για avatar. Ολα τα "αυγά" δεν είναι bots (μπορεί να είναι τεμπέληδες χρήστες) όμως το 90% των spam bots είναι "αυγά". Αν μάλιστα...

5. Δεν έχει profile

...τότε είναι 99% spam bot. Αν μάλιστα συντρέχουν ΟΛΑ τα προηγούμενα τότε είναι 150% spam.

egg016. Ακατανόητα ή κοινότοπα μηνύματα

Αν κάποιος γράφει μόνο κάτι "γεια", "μαμά", "love", "hi", "your pic" ή είναι νήπιο που μπήκε κατά λάθος στο Twitter ή είναι spam bot. Μην το σκέφτεσαι.

7. Μόνο μηνύματα για "μεγάλη προσφορά" και "μοναδική ευκαιρία"

Δεν χρειάζεται σχόλιο! Κάποιος ανόητος μαρκετίρ παριστάνει τον μαθητευόμενο μάγο ή θέλει να δείξει στον δύστυχο πελάτη του πόσες χιλιάδες αναφορές γίνονται στο προϊόν ή την υπηρεσία του. Οι αναλυτές θα πρέπει να τον πετάξουν έξω από το σύστημά τους άμεσα για να μην βγάζουν μπούρδες συμπεράσματα.

8. Μόνο μηνύματα "I love you Lady", "Amazing Gaga", "Wow Lady!"

Ισχύει ότι και για το "7". Εδώ έχουμε την περίπτωση fan-spammer που έχει δημιουργηθεί ως κλακαδόρος κάποιου σελέμπριτι, πολιτικού ή άλλου ανόητου.

9. "Γκομενάρα" στη φωτό - "Αντρας" στο bio ή στο στυλ

Εχουμε να κάνουμε με χαζό spammer που ξέρει ότι το θηλυκό "τραβάει" κόσμο αλλά ξέχασε ή δεν καταφέρνει να γράψει σαν γυναίκα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με κάποιο μάλλον επικίνδυνο άτομο που παριστάνει την πρώην του για λόγους εκδίκησης ή για εκβιασμό.

10. Υπερσεξουαλικότητα στα όρια του πορνό

Οι επιδειξίες έχουν τη διαστροφή τους που μπορεί για κάποιους να είναι και ενδιαφέρουσα (!). Οταν όμως κάποιος ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο με το "κοκό" είναι πολύ πιθανό να είναι spammer για κάποιο πορνό site.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε όλους τους παραπάνω. Πρώτον, παρατηρήστε αν υπάρχουν μία ή περισσότερες ενδείξεις από τις παραπάνω. Δεύτερον, κάντε τους block. Σε ενοχλητικές περιπτώσεις μη διστάσετε να κάνετε ΚΑΙ report στο Twitter.

Αν πάλι είστε ερευνητής των Social Media, βρείτε τους κατάλληλους αλγόριθμους για να τους βγάλετε από το δείγμα σας και να μην κάνουν ζημιά στα αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ: Social Minds

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.