ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα

Οι ψυχικές διαταραχές «φέρνουν» έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Νέα επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι, οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

 

Η μελέτη του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο  αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο σε ένα συνδυασμό παραγόντων: στα ψυχοφάρμακα, στον γενικότερα πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής (έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα, συχνή κατανάλωση αλκοόλ, κακή διατροφή κ.α.), καθώς και στη δυσκολότερη πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος αν ο άνθρωπος εμφάνισε ψυχική διαταραχή οποτεδήποτε στη διάρκεια της ζωής του, ενώ αυτός ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος ισχύει σε βάθος χρόνου. Όσοι παίρνουν ψυχοφάρμακα, αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό και διπλάσιο για έμφραγμα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη εστίασε σε άτομα με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), μείζονα κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, ενώ μεταξύ των ψυχοφαρμάκων που εξετάστηκαν, ήσαν αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά (βενζοδιαζεπίνες) και φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα ψυχοφάρμακα βοηθάνε στην αύξηση του βάρους και εμποδίζουν την ομαλή διάσπαση των λιπών και σακχάρων στον οργανισμό, με συνέπεια να διευκολύνονται η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης. «Στα ίδια τα φάρμακα οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό του αυξημένου (καρδιαγγειακού) κινδύνου σε αυτή την υποομάδα του πληθυσμού», δήλωσε η Κέιτι Γκόλντι. Από την άλλη, όπως είπε, τα άτομα με ψυχικά προβλήματα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν σωστά τις ιατρικές ανάγκες τους.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται και το «στίγμα» που μερικές φορές συνοδεύει την ψυχική πάθησή τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντιμετώπισή τους από τους επαγγελματίες της υγείας, όσον αφορά άλλα προβλήματά τους, όπως τα καρδιαγγειακά. Είναι ενδεικτικό ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, να πάρουν φάρμακα μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου ή να κάνουν καρδιολογικές επεμβάσεις όπως το «μπάϊ πας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.