ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα

Η Ραδιοφωνική Φάρσα του Όρσον Γουέλς

Πριν από 76 χρόνια και παραμονή του Χάλοουιν, ο Όρσον Γουέλς μέσα από το ραδιοφωνικό δίκτυο του CBS, μπήκε στα σπίτια των Αμερικανών πολιτών και έσπειρε τον πανικό.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 ,ο Γουέλς σκηνοθέτησε ραδιοφωνικά και αφηγήθηκε το μυθιστόρημα «Ο Πόλεμος των κόσμων» που αφορούσε σε εξωγήινη εισβολή.
Η μετάδοση έγινε με τη μορφή δελτίου ειδήσεων και ήταν τόσο ρεαλιστική, ώστε σε πολλούς ακροατές να δημιουργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για πραγματικό δελτίο και ότι ο εκφωνητής περιέγραφε πράγματι σκηνές που διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια του. Οι αντιδράσεις από τον κόσμο ήταν μαζικές. Τα τηλέφωνα της αστυνομίας, των εφημερίδων και της ραδιοφωνικής εταιρίας δεν σταματούσαν να χτυπάνε και να απαντούν στις αγωνιώδεις ερωτήσεις του κοινού, ενώ όταν τελικά αποκαλύφθηκε η «φάρσα», υπήρξαν και αρκετές διαμαρτυρίες.
Η εν λόγω ραδιοφωνική εκπομπή παραμένει μέχρι σήμερα μοναδική στο είδος της, τόσο για το πρωτότυπο της ιδέας , όσο και γιατί απέδειξε τη δύναμη που έχουν τα μέσα ενημέρωσης στις μάζες.

orsonwelleswaroftheworld

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.