ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«H Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη»

Σε αναζήτηση της εξόδου από το Μνημόνιο – Το «ραντεβού» στην Ουάσιγκτον

Τα μηνύματα περί του αντιθέτου που λαμβάνει από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον η Αθήνα δεν μοιάζει να την αποθαρρύνουν από το εγχείρημά της να βρει την… έξοδο από το μνημόνιο!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ευκαιρία της ελληνικής πλευράς να θέσει το συγκεκριμένο θέμα επί της ουσίας στο τραπέζι θα δοθεί στην Ουάσιγκτον: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει τετ-α-τετ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Ταμείου, όμως, φρόντισε να «σφάξει με το βαμβάκι» την Ελλάδα λίγες ώρες πριν την συγκεκριμένη συνάντηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της τόνισε πως φυσικά και κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της τι θέλει και ότι βεβαίως στην Ουάσιγκτον είναι ευτυχείς που έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση της χώρας, κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών… Αλλά: «Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να έχει μια στήριξη και μια σχέση προληπτικής υποστήριξης με το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να προχωρήσει μπροστά».

Είχαν μάλιστα προηγηθεί δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες «αισθανόμαστε εντελώς άνετα, ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια» και όπως έλεγε το ζήτημα της «απεξάρτησης» από την τρόικα θα μπει και στο τραπέζι της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή.

Μοιραία η ελληνική πλευρά θα θέσει επί τάπητος στο «ραντεβού» Λαγκάρντ- Χαρδούβελη και τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» εξόδου από το μνημόνιο: Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τελευταίο «ραντεβού» των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γκίκα Χαρδούβελη, την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως «είμαστε σε συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την ευρωζώνη».

Ενδεικτικό είναι ακόμη και το γεγονός ότι το σχέδιο Προϋπολογισμού έχει καταγράψει έμμεσα τη «διακοπή» χρηματοδότησής του για το 2015 από το ΔΝΤ. Όπως αποτυπώνεται σε πίνακα που αφορά στην σύνθεση του δημόσιου χρέους για το 2015, η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων του δανείου του ΔΝΤ έχει αντικατασταθεί από εκδόσεις κρατικών ομολόγων!

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά προαναγγείλει εκδόσεις ομολόγων ύψους 9 δισ ευρώ εντός του 2015, μέσω των οποίων θα «αντικατασταθεί» η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση στο τετ-α-τετ των δύο πλευρών, όπως είναι φυσικό «κουβέντα» θα γίνει και για την ελληνική αξιολόγηση με την Ελλάδα να «κλέβει» επιχειρήματα και από το ίδιο το Ταμείο σε σχέση με τις τάσεις «απογαλακτισμού» από τους δανειστές που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες: Σε έκθεσή του το ΔΝΤ έχει πλήρη ταύτιση απόψεων με την ελληνική πλευρά όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας για το 2015, τους οποίους και υπολογίζει στο 2,9%.

Βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης, το υπουργείο Οικονομικών έχει δομήσει ένα τέτοιο σχέδιο Προϋπολογισμού που του επιτρέπει και να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως και να έχει, η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν επιτρέπει στον Γκίκα Χαρδούβελη να είναι παρών από την Παρασκευή (όπως σχεδιαζόταν αρχικά) στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός ξημερώματα Σαββάτου θα πάρει την πτήση για την αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. την Κυριακή στις 12.15 ώρα Ουάσινγκτον (19.15 ώρα Ελλάδος)

Εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών και τους συνεργάτες του, στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο βουλευτής και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.