ΕΛΛΑΔΑ

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας οδικής ασφάλειας η Ελλάδα

Στα 3 δισ. το ετήσιο κόστος των οδικών ατυχημάτων

Στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το ετήσιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, σημειώνει ότι αν και ο αριθμός των νεκρών από τροχαία στη χώρα μας μειώνεται, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την οδική ασφάλεια, με τις πιθανότητες ατυχήματος στο οδικό της δίκτυο να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες.

Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων διαχωρίζεται σε άμεσο και έμμεσο και στηρίζεται και στην εκτίμηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ ανά ανθρώπινη ζωή, στην οποία έχει καταλήξει η Ε.Ε., όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους».

Σ' αυτήν συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, το ιατρικό κόστος τραυματιών που κατέληξαν ή όχι, το κόστος αποκατάστασης, η απώλεια παραγωγικής ικανότητας, τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία, οι καταστροφές αλλά και τα διοικητικά έξοδα και κάθε άλλη απώλεια που σχετίζεται με τα οδικά ατυχήματα, τα οποία στοιχίζουν ετησίως περί τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία εμφανίζεται μια σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία, η οποία όμως, σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λιγότερες μετακινήσεις εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το 2013 ο αριθμός των νεκρών από τροχαία έφτασε τους 861 από 976 το 2012, ενώ βαριά τραυματίες από συντρίμμια αυτοκινήτων ανασύρθηκαν 1.326 άνθρωποι πέρυσι έναντι 1.443 το 2012.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.