ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυο μεγάλες τράπεζες «περνούν» το τεστ

Stress test, η εικόνα των αποτελεσμάτων

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων του stress test για τις ελληνικές τράπεζες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο των τραπεζών διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο του 1 δισ. ευρώ.

Χθες το απόγευμα ενημερώθηκαν, από την ΕΚΤ, οι διοικήσεις των εγχώριων συστημικών τραπεζών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το πανευρωπαϊκό stress test. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς δυο μεγάλες τράπεζες «περνούν» το stress test και δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια καθώς εμφανίζουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 5,5% με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Αντίθετα οριακό ή μικρό κεφαλαιακό έλλειμμα, που χαρακτηρίζεται άνετα διαχειρίσιμο, εμφανίζουν οι άλλες δυο. Η ακριβείς εικόνα των αποτελεσμάτων θα γίνει γνωστή την Κυριακή 26 Οκτωβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα επισήμως από την ΕΚΤ. Δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα θεωρείται πολύ πιθανό οι τράπεζες που εμφανίζουν σχετικό έλλειμμα να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αφού δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του stress test οι τράπεζες το απόγευμα της Κυριακής θα ενημερώσουν τους μετόχους και το ευρύ επενδυτικό κοινό για τις επιδόσεις τους.

Τα νέα του stress test δεν είναι καλά μόνο για τις τράπεζες και τους μετόχους των τραπεζών αλλά και για την κυβέρνηση καθώς –αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών- ανοίγει ο δρόμος για την εναλλακτική αξιοποίηση του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ που ανέρχεται στα 11,3 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.