ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκίκα και Σόιμπλε - «Παζάρι» με τρόικα για ασφαλιστικό

Τι λέει το Βερολίνο για τα ελληνικά σχέδια – Το παρασκήνιο του ραντεβού

Αν και το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα -επί της ουσίας- τα «χαρτιά» του στα ελληνικά σχέδια για την προληπτική γραμμή στήριξης, όπως όλα δείχνουν δεν διαφωνεί σε αυτή την προοπτική: Ζητά όμως μια «νέα σχέση» με την Ελλάδα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο έκτακτο ραντεβού του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ενόψει και της επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα- άνοιξε ολόκληρη η «βεντάλια» των ανοιχτών ζητημάτων: Στο επίκεντρο βρέθηκε η «επόμενη του Μνημονίου ημέρα», χωρίς μάλιστα να γίνει καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο. Αυτή την στιγμή η Αθήνα συζητά την φόρμουλα που θα έχει η νέα της «συνεργασία» μετά την 1η Ιανουαρίου με τους δανειστές.
Η λύση της προληπτικής γραμμής πίστωσης μοιάζει ικανή να αναχαιτίσει την θύελλα στα ελληνικά ομόλογα, καθώς όπως εκτιμήθηκε στην συνάντηση των δύο αντρών «αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας», τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads και οι αποδόσεις».

Η ελληνική πλευρά πάντως φαίνεται πως «καίγεται» για την επικείμενη αξιολόγηση από τους δανειστές: Στο Βερολίνο μεταφέρθηκε η εκτίμηση πως το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, με προφανή στόχο η Αθήνα να προλάβει καταστάσεις. Επιπλέον τονίστηκε πως η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Όπως και να έχει τα μέτωπα είναι πολλά και παραμένουν ανοιχτά, όπως:

- Εργασιακά: Υπάρχει πάντα το ζήτημα με την απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με την κυβέρνηση να αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικας.
- Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Υπάρχουν προτάσεις και για μείωση του βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων του Δημοσίου σε επίπεδα ανάλογα αυτών του ιδιωτικού τομέα (680 ευρώ), αλλά έχουν καταγραφεί και ενδοκυβερνητικές «κόντρες» για αυτό το θέμα.
- Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 4.500 απολύσεις που απομένουν στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.
Από την αξιολόγηση της τρόικα κρίνονται δόσεις από ΔΝΤ και ΕΕ συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσει η κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και την έξοδο από το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.